Промени в Google Ads 2021

Промени в Google Ads през 2021 г.

Какви нововъведения ни донесе Google Ads през 2021 г. и научихме ли се вече да ги прилагаме успешно? Разглеждаме някои от основните промени през изминалата година, които са от значение за кампаниите ни и тяхното представяне.

Типове на съвпадение при ключовите думи

Започваме с любимите на всички ни ключови думи и как се промени начина, по който те работят. Изненадващо или не, BERT алгоритъмът вече е част не само от потребителските търсения, но и от ключовите думи, които сме селектирали за нашата реклама – това, както твърдят от Google, е подобрение с цел промяна на правилата, важащи за типовете на съвпадение broad и phrase. 

Накратко:

  • Ключовите думи в broad или phrase match, идентични на потребителското търсене, ще бъдат предпочитани при липса на същата дума в exact match.
  • В случай на няколко типа на съвпадение на една и съща дума, релевантна, но не идентична на търсенето, Google няма да решава само на база Ad Rank, но също и на релевантност. 

Според Google, по този начин до сайта достига по-качествен трафик с по-малко ключови думи. Освен това, няма добавена полза при употребата на ключови думи с няколко типа на съвпадение при smart bidding кампании, което опростява управлението им.

Keyword matching type behaviour

Performance Max

Вероятно кампания, която ще влезе в списъка ни Top favorites, Performance Max официално е тук и налична за всички. Какви са предимствата й?

  • Автоматизирани бидове в реално време
  • Оптимизация за конкретна цел
  • Възможност за проследяване представянето на всеки криейтив поотделно 

А това, което ни впечатли най-много, е че PMax има достъп до всички рекламни канали едновременно (YouTube, Gmail, Display, Search, Discovery) или с други думи, само с една реклама достигаме до таргет аудиторията си на всяка платформа. Как да не я харесаш?

Performance max campaigns

Автоматично прилагане на препоръки

По-лесно е от всякога! Само с няколко клика можеш да настроиш релевантни и полезни за твоите кампании препоръки, на ниво акаунт, които ще се прилагат автоматично, без нужда от ръчно одобрение. 

Важно: Не препоръчваме автоматично прилагане на препоръка за подобрение на дневен бюджет или бидове. Това са елементи от структурата на акаунта, които изискват лично внимание и намеса.

Можете да достъпите auto-applied recommendations само в няколко лесни стъпки – ето как:

Навигирате в акаунта на ниво all campaigns -> recommendations, след което в горния десен ъгъл ще видите знак auto-apply.

audo applied recommendation

Display & Smart Display вече са едно

2 в 1 – това е новата Display! Комбинация от познатите ни Standard Display и Smart Display вече в една кампания. Разликите, които ще намерим в нея са нивата на автоматизация по отношение на бидване, криейтиви и аудитория. В процеса на настройване избираме кои от тези компоненти да бъдат автоматизирани, както и кои да се оптимизират ръчно. 

Допълнителен бонус: можем да сменяме типа на кампанията по-късно след нейното създаване, когато вече е активна.

display & smart display

И най важното – optimized targeting! Опция за таргетиране, с която подаваме сигнали за откриване сегменти на аудиторията, които биха подобрили представянето на кампанията ни. Преди сливането на двата типа display, това беше налично само за смарт кампаниите.

Note: Optimized targeting се активира автоматично за всички дисплейни кампании. В случай, че не е релевантно на стратегията за вашия проект, не забравяйте да го изключите.

optimized targeting

Нови цели за реализация

През 2021 г. Google обяви въвеждането на цели за реализация, които автоматично се групират по сходство и значимост в различни категории (например: Поръчки или Попълване на формуляри и т.н.).

Типове цели:

  • Стандартни цели – цели, които Google създава автоматично, спрямо вашите действията за реализация. При настройване на кампанията можете изберете офериране за една от съществуващите цели (напр.: поръчка).
  • Цели по подразбиране: всички цели за реализация, които включваме по подразбиране за всяка кампания – на ниво акаунт.
  • Персонализирани (custom) цели – Цели, съставени от първични и вторични действия за реализация (например: add to cart; checkout и т.н.). Основното действие е това, което ползваме за наддаване.

conversion goals

Стъпките за достигане до conversion цели в акаунта са: Tools & Settings -> Measurement -> Conversions, където можете да видите настоящите или да създадете нова.

Разширения за изображения

Нов начин да привлечем повече потенциални клиенти на сайта е като добавим към search кампаниите си разширения за изображения. Не само че повишават ефективността на рекламите, но и подобряват посланието на текстовото съдържание.

image extensions

Какви са спецификите и как да настроите image ads extensions за вашите кампании? Подготвили сме цяла статия по темата тук.

Интерфейс

Не толкова техническа, но все пак промяна, която няма как остане незабелязана, е новият интерфейс на Google Ads. Несъмнено, най-мащабното подобрение откъм визуализация и управление на кампанийните данни е тук. 

Повече цветове и различно структуриране на акаунта – eто какъв е той:

Краят на expanded text ads

Пореден ход в посока на автоматизация от стрaна на Google. Все още не е в сила, но официално анонсирано, от юли 2022 г. expanded text ads вече няма да бъдат част от search кампаниите на платформата. 

Причината: В обръщение на Google се казва, че 15% от потребителските търсения на ден са нови, такива, които не сме срещали досега, и ключът към поддържане на темпото е в автоматизацията.
Важно: Настоящите реклами в акаунта ще продължат да бъдат активни, както и репортите към тях, но без възможност за редакция. Добрата новина тук е, че dynamic search ads остават на разположение.

В заключение ще кажем, че промяната е единствената константа, която можем да очакваме по отношение на технологиите. Да бъдем адаптивни и отворени  е от ключово значение за бъдещия ни успех в сферата, а ние от Accella сме точно такива. При въпроси или нужда от съдействие, не се колебайте да се свържете с нас за разговор или онлайн среща.