Performance max Updates Accella Digital Blog

Performance Max – нови възможности и добри практики за използване

Ако все още не използвате Performance Max (Pmax) кампании във вашите Google Ads акаунти, то ви съветваме да се запознаете с тях и да ги тествате. 

След като вече знаем какво представляват най – новия тип рекламни кампании (вижте повече тук в тази статия ще разгледаме какви подобрения има през изминалата година и половина и какво е мнението на колегите ни в офиса за Performance Max кампаниите.

Една кампания с огромен обхват

Новите кампании на Google могат да разширят рекламния ви обхват, без да е необходимо да създавате различни типове кампании. Вашата Performance Max кампания може да показва реклами в YouTube, Google Display, Google Search, Google Shopping, Google Discover, Gmail и дори в Google Maps. Това е доста широка мрежа, до която може да достигнете само с една кампания.

Google вече потвърдиха, че Performance Max ще замени Smart Shopping до септември 2022 г. 

Performance Max е следващата стъпка в еволюцията, която наблюдавахме през последните няколко години. Тази еволюция се състои в това, че Google използва машинно обучение, за да поеме повече контрол върху това как изглежда вашата реклама, кога и на кого се показва.

Какво се случи през последната година и половина?

Performance Max вече предлага информация за това кои думи за търсене се задействат от кампаниите. Под Insights се предоставят категории групи с най – голям обем на търсене.

Google Ads стартира и отчети за placements. Благодарение на този нов отчет вие ще видите къде точно се показват рекламите ви в Google екосистемата, както и колко импресии са получили.

Първо, това помага за оптимизиране на производителността. Ако рекламите не се показват на конкретна платформа, можете да проучите защо това може да е така. Освен това само научаването на тази информация ще помогне на бизнеса с другите кампании.

Второ, това е важно от гледна точка на безопасността на марката. В крайна сметка никой бизнес не иска рекламата му да се показва в неприятно или противоречиво съдържание. Като бизнес, вие искате да се появявате на възможно най-доброто съдържание и да избягвате всякакъв вид противоречия.

Въпреки позитивността около новата функция, една разочароваща забележка е, че отчетът показва само информация относно рекламните разположения и импресии. Тези, които искат да измерят производителността, нямат късмет, защото тези данни не са налични. С други думи, не можете да видите данни за кликванията заедно с импресиите и разположенията.

Какви са мненията на колегите в офиса относно работата с Performance Max кампаниите

Поaлa Павлова: “Performance Max е чудесен нов формат! Дава резултати за проекти от всякакво естество, спестява време и бюджет от създаването на други типове кампании, заради комплексната визуализация на рекламите във всички канали на Google. При толкова позитиви можем да си затворим очите за някои недостатъци, като например липсата на негативни думи.”

Магдалена Цветкова: “За тази година и половина, в която работим с performance max кампании се виждат усилията, които Google полага за подобряване на прозрачността. 

Помним времето, в което на практика не съществуваше никаква информация, Insights на практика не съществуваше. Освен информация за промени в представянето и аудитории, все по-често имаме данни за search terms, заедно с основна статистика. 

Съвсем отскоро виждаме много интересна информация за това как се представят отделните заглавия в групите спрямо аудиториите и кое от тях, в коя аудитория резонира.

Новост е и форма на auction insights, която започва да се появява.

Заедно с всичко обаче, основен проблем си остава доколко тази информация може да се впрегне в действие в рамките на кампанията. Засега нямаме инструменти за изключване на думи, аудитории или друго, което често може да се окаже в конфликт с цялостната ни стратегия и структура на акаунта. Доколкото разбираме, данни за представяне по канали, също не е в плановете на Google.

За всеки PPC специалист остава да си отговори на въпроса дали кампанията не е “твърде самостоятелна” за целите, които са си поставили и дали ползите и резултатите от нея компенсират и надхвърлят недостатъците. А ползи има.“

Инна Попова: “Performance Max кампаниите са лесни за създаване, а работата с тях е особено интересна. Колкото по-опростена е в платформата една кампания, толкова по-предизвикателна е за управление. Харесвам PMax кампаниите, защото са най-резултатни при голяма част от ecommerce проектите. Работят добре с и без продуктови фийдове, а информацията, която се събира в Ιnsights, може да бъде полезна за прилагане в кампании от друг тип.”

Мария Атанасова: “ Аз харесвам този тип на кампании, защото успяваш да рекламираш в целия инвентар на гугъл, при мен носи сравнително ниска цена на клик и сравнително по-висок ecommerce conversion rate, спрямо останалите кампании. ”

Ако вие все още не сте пуснали своята Pmax кампания, ето нашите съвети за добри практики:

Използвайте множество активи (assets), за да намерите това, което работи

Кампаниите с максимална ефективност ви позволяват да използвате различни активи в рекламите си, така че се възползвайте напълно от това. Алгоритмите на Google за машинно обучение автоматично ще създават реклами с предоставените от вас активи, така че до колкото повече активи има достъп, толкова повече може да тества и да определи кои версии на рекламата са най-ефективни.

Pmax кампанията включва видео реклами в YouTube, така че ако не включите видео в активите си, то ще бъде автоматично създадено за вас от Google. Въпреки че алгоритъмът за машинно обучение може да настрои видео с течение на времето, не можете да сте сигурни, че видеорекламата ще отразява вашия продукт или услуга по желания от вас начин, за това е важно да включите видеоклип в активите си от самото начало.

Настройте правилно конверсиите 

Google казва, че Performance Max е преди всичко тип кампания, основана на ефективността, с цели за реализация. Както всяка автоматизация, тя взима решения, информирани от данните за преобразуване, които подавате в системата.

За това, когато настройвате Pmax кампания, не забравяйте да отчитате вида конверсии, които са от значение за вашия бизнес. Вместо да наричате потенциален клиент конверсия, помислете за отчитане на конверсия само когато потенциалният клиент се превърне в продажба. В случай на електронна търговия, помислете не само за отчитане на продажбите, но и за използване на корекции на конверсията, за да отчетете възвръщаемостта и повторните покупки, които могат да повлияят на стойността през цялата пътека на един нов клиент. Google наскоро представи подобрени реализации за потенциални клиенти, което прави отчитането на висококачествени данни за конверсиите по-лесно от всякога.

Добавете сигнали за аудитории

Освен предоставянето на активи, Google препоръчва да се предоставят и сигнали за аудитории. Според Google „Сигналите за аудиторията ви позволяват да добавяте предложения за аудитория, които помагат на автоматизацията на Google Ads да оптимизира за избраните от вас цели“. Въпреки че сигналите за аудиторията не са от съществено значение за кампаниите, те са добра практика, препоръчана от Google, която вероятно ще повлияе на цялостния Ви рейтинг за оптимизиране.

Перспективата на Google

Всеки път, когато се пуска нова рекламна функция, винаги е важно да погледнете промяната от гледна точка на самата компания. Наред с обявяването на новата функция, Google каза, че това е вълнуваща стъпка за рекламодателите. Представител на компанията каза, че това е стъпка в правилната посока за прозрачност на кампанията.

Виждаме постепенното развитие и фокус върху предоставяне на повече информация на рекламодателите с цел взимаме на правилни решения. Фактите са, че Pmax е тип на инструмент, който работи отлично за всеки проект, който има ясна стратегия за измерване и проследяване на конверсии. 

Ако имате нужда от съдействие, агенцията ни е специализирана в управление на резултатно ориентирани кампании. При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за разговор или онлайн среща.