Performance Max campaigns Accella Digital

Какво трябва да знаем за новия тип кампании в Google Ads – Performance Max Campaigns

След като Google обявиха, че Performance Max (PMax) кампанията ще има широко разпространение последваха множество въпроси за това какво е Performance Max и с какво всъщност този тип кампания се различава от останалите. В новата ни статия сме подготвили отговор на най-често задаваните въпроси свързани с Performance Max, които биха ви помогнали при работата ви с този тип кампании, а също може да споделим от личен опит, че ефективността им надхвърля очакванията ни. 

Какво е Performance Max?
Основната разлика между Performance Max и други кампании е, че Google автоматизира таргетирането и представянето на кампанията въз основа на информацията, която рекламодателят предоставя. PMax е автоматизиран тип кампания, който наподобавя, но е все пак малко по-различен от Smart Shopping кампаниите. Google споделят, че активната beta версията Performance Max на този етап е ориентирана към lead generation проекти, а в следващите месеци retail акаунти също ще могат да се възползват от възможностите на новия инструмент.

При този тип кампании Google автоматизира създаването на реклами, но само въз основа на активите, които сме предоставили (подобно на начина, по който работят адаптивните дисплейни реклами).

В кои мрежи работи Performance Max?

Едно от най-големите предимства на Performance Max пред останалите кампании е, че се показва в цялата мрежа канали на Google. Кампаниите Performance Max се визуализират във всеки от възможните видове – Search, Display, YouTube, Gmail и Discovery.

Какъв контрол имаме върху управлението на Performance Max кампаниите?

Тук нещата са максимално опростени за нас. При настройването на кампанията избираме целта, за която кампанията ни да оптимизира, като има възможност да добавим продуктов каталог и локации на магазина (при налични такива), а основния фокус на работа е оптимизация на предоставените рекламни активи. 

 • Бюджет и офериране

При избирането на стратегия за офериране е важно да знаем, че възможностите за стратегия за офериране включват: Maximize conversions и Maximize value, но можем също да зададем Maximize CPA или Target value/conversion, което позволява да използваме стратегиите за Target CPA и Target ROAS.

 • Таргетиране на локации, език и график на реклами

На този етап Performance Max не се поддържа от Google Ads Editor, затова ако целите да таргетиране повече на брой локации можете да изберете опцията „въведете друго местоположение“ (enter another location), което след това ще се разшири, за да включи празно място и връзка „разширено търсене“ (advanced search). След това можете да преминете към избора на езици, график на рекламите и периода на кампанията.

 • Разширени URL опции

Опциите за крайни URL адреси имат голямо значение. По подразбиране Google ще определи собствените си крайни URL адреси, освен ако не изключите тази опция. Ако разрешите на Google да изпраща трафик към каквито и да е крайни връзки, които платформата сметне за подходящи, имате възможност да изключвате връзки. Също така има възможност да се добавят шаблони за проследяване.

 • Настройване на “Рекламни активи” (Assets Groups) или така наречените “Реклами”

Създаването на рекламен актив на практика представлява директно създаване на реклама. Нарича се “Рекламнен актив”, защото всъщност представлява актив за всички платформи, в които ще се показва рекламата. Рекламодателите имат възможност да създадат множество рекламни активи. 

 • Автоматизирано таргетиране

Особеното при Performance Max кампаниите е, че има възможност само за едно таргетиране, тоест не могат да се създават рекламни групи. С таргетирането на конкретни аудитории подавате информация на платформата кого искате да таргетира, като Google отбелязва: “Вашите реклами автоматично ще се показват на хора, които най-вероятно ще изпълнят вашите цели. Можете да ускорите оптимизацията, като предоставите сигнали за аудитория”. Това означава, че рекламите ви няма да се покажат със сигурност на точно таргетираната от вас аудитори, защото Google приема аудиториите като сигнали и ще използва тези данни, за да идентифицира подобни потребители, които е вероятно ще проявят същото поведение и интереси.

 • Настройване на рекламни разширения

Можете да изберете да използвате съществуващите разширения за връзки към сайта на ниво акаунт или да изберете и създадете конкретни връзки към сайта за кампаниите Performance Max. Кампанията предлага формати за разширения въз основа на вашите цели. Например, ако основната ви цел включва генериране на потенциални клиенти, кампанията предлага създаването на разширение за lead generation form. Има възможност да се добавят структурирани описания, разширения за цени, разширения за промоции, допълнителни описания и разширения за обаждания.

Какво включват отчетите на Performance Max кампаниите?

Не е ясно как точно ще изглежда отчитането в бъдеще, но отчитането в сегашния си вид е ограничено. Рекламодателите могат да измерват ефективността на кампанията, както при всяка друга кампания. Разбивките са там, където Performance Max губи прозрачност.

По време на Google Marketing Livestream бе съобщено, че отзивите на рекламодателите относно отчитането са чути и Google ще предприеме стъпки за подобряване на прозрачността.

Нещата, които могат да се отчетат и измерят:

 • ефективността на кампанията на ниво акаунт
 • представянето на кампанията спрямо локациите (също така и ако рекламирате верига магазини, отчетът за магазина е достъпен въз основа на разширенията за местоположение)
 • ефективността на кампанията по часове на деня, ден от седмицата и ден и час, взети заедно

Нещата, които не могат да се отчетат и измерят на този етап:

 • Въпреки, че могат да се добавят няколко групи активи (реклами), не е възможно да отчетем ефективността по групи активи. Например в момента в Дисплейна мрежа, можем да отчетем ефективността чрез адаптивна дисплейна реклама, но не можем да разделим тази ефективност по отделни активи по смислен начин. При Performance Max не можем, дори да направим първата стъпка за разделяне на ефективността по група активи (реклама).
 • Няма възможност за предоставяне на информация относно таргетирането. Не забравяйте, че предоставените параметри за насочване по аудитории се използват като индикатори за идентифициране на други потенциални потребители на пазара, така че предоставените аудитории не е задължително да се използват като цели, а по-скоро като средство за идентифициране на показатели, които да помогнат за намирането на други потенциални потребители. При Performance Max кампаниите нямаме възможност да разберем кой е видял рекламата ни – няма отчитане на аудиторията, отчитане на ключови думи, демографски отчети и т.н. Това също означава, че не е възможем и да добавяме изключвания. 
 • Рекламодателите не могат да докладват за ефективността на устройството или да правят изключения.

Как се представя Performance Max кампанията?

Нашите впечатления от представянето на Performance Max кампаниите до момента са обнадеждаващи. Резултатите, които успява да постигне като брой конверсии и цена на придобиване са впечатляващи в сравнение с останалите типове кампании. Особено успешно е то при lead generation ориентирани акаунти. От особена важност е добре да идентифицираме точния пазар, който да тестваме и това, да подадем достатъчно на брой качествени активи, с които кампанията да работи. Разбира се, няма как да не изразим благодарност за екипа на Google Premier Partners за постоянното съдействие и за възможността да предоставят подобни бета възможности за клиенти на агенцията ни. 

Ако имате нужда от съдействие при планиране на дигиталната си реклама, агенцията ни е специализирана в управление на резултатно ориентирани кампании. При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за разговор или онлайн среща.

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] представляват най – новия тип рекламни кампании (вижте повече тук)  в тази статия ще разгледаме какви подобрения има […]

 2. […] Max (може да прочете повече за Performance Max в нашата статия тук ). Опитът ни с Pmax досега дава положителни показатели и […]

Comments are closed.