Нововъведения във Facebook Ads през 2022

Нова година – нови ъпдейти. Facebook Ads асоциираме със следния оксиморон – единственото постоянно нещо са промените. Често отиваме на ваканция и се връщаме към един чисто нов интерфейс. Тогава си задаваме въпроса “Какво ще правя сега?”. В света на маркетинга и съвременните технологии промените са нещо естествено, карат ни да излезем от комфортната си зона като рекламодатели и да се адаптираме към новостите. 

В тази статия сме подбрали най-важните промени през 2022 година. Ето какви са те: 

 1. Промяна в целите. Както ни е вече известно първата и най-важна стъпка, когато избираме една от опциите във Facebook, е да се подсигурим, че тя съвпада с нашата бизнес цел. Затова е от ключово значение да се запознаем с промените. 

Така изглеждаше старата версия на целите във Facebook Ads: 

 

И новата: 

 

Какви са разликите? Ще се изненадате да разберете, че целите са почти същите с малки разминавания. Преди имахме 3 категории: Аwareness, Consideration и Conversion с техните цели, а сега са 6 – Awareness, Traffic, Engagement, Leads, App promotion и Sales, като някои от предишните са комбинирани в нови цели. Таблицата по-долу ще даде повече яснота: 

Преди избирахме нашата цел и кликахме директно на Reach или Brand Awareness, сега избираме целта си на ниво кампания, но настройваме на какво бихме искали да оптимизираме на ниво ад сет. 

     2. Някои опции за детайлно таргетиране бяха премахнати 

Мета се старае да персонализира платформата и да я направи по-приятелски настроена към потребителя, като премахна таргетиране по теми като: раса, етническа принадлежност, религия и сексуална ориентация, политическа насоченост. Не се безпокойте, все още можете да таргетирате по интереси и поведение, но без да засягате деликатни теми като по-горе изброените.

     3. Advantage функции 

През август стартираха няколко нови инструмента, за да помогнат за лесно създаване на по-автоматизирани реклами. 

Това са: 

 • Advantage+ creative настройва рекламното послание индивидуално за всеки от нашата аудитория, който гледа рекламата. Всеки човек ще види версия на рекламата, на която е най-вероятно да отговори.
 • Advantage Audience създава персонализирана аудитория въз основа на вашата конкретна страница. 
 • Кампаниите за приложения Advantage+ също получиха няколко нови функции за максимизиране на инсталирането на приложения. Актуализациите включват повече творческа гъвкавост, 7-day-click attribution и по-подробно отчитане.
 • Advantage campaign budget – това е така позната ни опция за Campaign Budget Optimization, но с ново име. Той дистрибутира бюджета сред ад сетовете, като се опитва да намери най-добрите възможности да доведе кампанията до желания резултат. 

     4. Tailored Sales Campaign creation 

Най-вероятно сте попадали на този тип кампания през последните няколко месеца. Но какво е това и как може да помогне? 

Нека използваме думите на Facebook. 

 • Streamlined – предлага по-лесна настройка.
 • Tailored – използва настройки, които ще доведат до резултати за вашия бизнес.
 • Best Practices – използва предварително зададени настройки с най-добрите практики от Мета

Този тип кампания има предварително зададени настройки и те са: 

 • Цел на кампанията: Продажби
 • Стратегия за наддаване: Най-ниска цена
 • Dynamic Creative: Включено*
 • Разположение: Автоматично
 • Оптимизация за показване на реклами: Конверсии
 • Attribution window: 7-day-click или 1-day-view

Можете да персонализирате следното в рекламния набор:

 • Локация
 • Бюджет и график на показване
 • Аудитория 

*Динамичното рекламно послание използва изображения, видеоклипове, текстове, аудио и ги комбинира по нови начини, за да подобри ефективността на вашата реклама.

Ако желаете повече контрол със стандартните настройки, чака ви втората опция – Manual Sales Campaign, която ще ви пренасочи към познатите настройки за Conversions кампания.

 1. Meta обяви някои значителни актуализации на своите реклами за обаждания, като оптимизира формата, за да достигне до повече и по-качествени потенциални клиенти.
 • Реклами за обаждания в Sales цел.
 • 60-секундно обаждане при целите Lead, Traffic и Sales. Тази актуализация позволява на бизнесите да оптимизират рекламите, за да достигнат до хора, които е най-вероятно да се ангажират с телефонно обаждане от шестдесет секунди или повече

       2. Instagram Ads

През последните месеци потребителите започват да се ангажират повече с видеа и по-точно TikTok тип видеа. Meta започна да набляга на reels, като вече има отделна секция за тях. Как това се отразява на вселената на рекламите? 

 • Премахване на Instagram In-Stream видеа и заместването им с Reels
 • Добавяне на безплатни, висококачествени песни за Carousel Ads на Reels
 • Рекламите вече могат да се показват в Explore и Profile Feeds
 • Augmented Reality Ads, които са начин да ангажират аудиторията повече, но са все още в бета тестване

Какво да очакваме през 2023 година? 

Знаем, че промените в “Метавселената” ще продължат. Можем ли да предположим какви ще бъдат те? 

 1. По-голям акцент върху Advantage опциите. Видяхме, че Facebook се стреми да автоматизира голяма част от процесите и да улесни настройката на кампании за биузнесите.
 2. Поверителността на информацията става все по-засилена и скоро Андроид също ще последват iOS 14.5, а може контролът да стане още по-засилен, което ще попречи на събирането на информация и сигнали от Facebook Pixel. Това ще е предпоставка за актуализация на CAPI, за да се предотврати загубата на информация или дори разработка на друг инструмент. 
 3. Повече инвестиции в “Метавселената” и акцент върху видеа и виртуалната вселена. През последната година Марк Зукърбърг започна да развива много VR и Augmented Reality. До момента няма особен успех, но не се знае какво крие 2023-та година и какво значи това за света на рекламите.

Въпреки това, можем само да гадаем какво ще ни донесе новата година. Технологиите на бъдещето са пред нас, а нашата агенция е специализирана в управление на кампании и справяне с плашещите промени. При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за разговор или онлайн среща.