Как да се отличите сред конкуренцията онлайн?

Как да се отличите сред конкуренцията онлайн?

Дигиталният свят се развива скоростно с годините и различните канали за комуникация предизвикват голяма конкуренция сред пазара на електронната търговия. Проучвания показват, че в третото тримесечие за годината сме свидетели на голям ръст на CPC и CPM, което възпрепятства рекламодателите да достигнат до желаните цели и аудитории, докато същевременно спазват планираните си бюджети за реклама. За развитие на тенденцията допринася “новото нормално” състояние на потребителите по време на пандемия – развиха нови навици за пазаруване онлайн, но и за проучване и сравняване на най-добри оферти. 

Но какво е необходимо да предприемете, за да сте конкурентноспособни въпреки увеличаващата се цена на клик? 

Даваме ви няколко идеи как да подходите:

 • Заложете на най-релевантната за Вас аудитория

Добрата стратегия за таргет аудиторията Ви предоставя възможност за по-ефективно изразходване на бюджетите. Концентрирайте се върху потребителите, които е най-вероятно да постигнат реализация на сайта Ви. Предимно таргет аудиторията се сегментира по определено поведение и характеристики на потребителя – подбирайки най-точните за вас таргет групи, ще можете по-ефективно да разпределяте бюджета си.  Най-качествените аудитории са тези, които са ваши собствени на база ангажиране със сайта ви (remarketing), контактна база (customer lists), гледали ваше видео (video remarketing) или ангажирали се с ваша страница в социалните мрежи (engagement).

Ако тези идеи ви генерират аудитории с малко потребители, то може да разширите насочването към нови потребители със сходни интереси на вашите списъци (similar audiences) или да се насочете се към изцяло нови потребители с in-market или affinity интереси, подходящи за вашия бизнес. Как да ги определите? Споделяме две идеи:

 1. Погледнете audience таб във вашия Google Analytics. Ако нямате данни, включете го и съберете няколко дни статистика за вашите потребители. 
 2. Погледнете Audience manager в Google Ads и разгледайте Your data insights. Платформата ви дава конкретни идеи за аудитории, които се представят по-добре спрямо вашия бизнес и на база на вашия Google Ads пиксел.

Audience manager Accella Digital Blog

 • Автоматизацията ще ви помогне да бъдете по-ефективни 

Имате безброй възможности да харчите по-ефикасно. Опции като аукционите в Google или automatic placements в Мета (до скоро Facebook) ви помагат да позиционирате рекламата си на възможно най-релевантните за аудиторията Ви места. Задаването на бюджет на ниво кампания и правила за показване през определени часове от деня влияят негативно на автоматизацията – редно е да сведете тези ограничения до минимум.

 • Целете се към възвръщаемост на инвестициите, а не към импресии

Въпреки че в някои области видимостта е важна, където е възможно, опитайте временно да преминете от цел, фокусирана върху импресията, към такава, която оптимизира възвръщаемостта. Ако това не е опция, то можете да пробвате методично да намалявате цената за клик, без това да се отрази на печалбата. Най-важното тук е да дефинирате и подредите приоритетите ви – оборот, трафик, видимост или видимост, трафик, оборот. В зависимост от това използваме различни инструменти за постигането им, а и целевите метрики, за които ще оптимизираме са различни. 

 • Избягвайте да рекламирате продуктите с ниски цени

С покачването на CPC и CPM, евтините продукти трудно ще ви донесат желаната възвръщаемост. Спирането на такъв тип реклами е необходимо. Разбира се, има няколко изключения от това правило:

 • ако продуктът е с висок марж
 • ако продуктът не цели само продажба, а и привличане на нови клиенти
 • ако продуктът е свързан с покупката на няколко други продукта и води до по-голяма продажба.
 • Негативните ключови думи и правилният подбор на партньорски сайтове ще ви помогнат да блокирате неподходящия трафик 

За да използвате бюджета си максимално ефективно, е необходимо да предотвратите разходите от неефективни кликове. Следете редовно и ефективността на партньорите Ви и насочете бюджета си към силно представящите се. 

 • Следете конкуренцията информативно

Има инструменти за следене на конкуренция като ви даваме две идеи за преглед:

 1. Аuction insights в Google Ads, който ни дава информация кои са рекламодателите, които рекламират на дадена ключова дума;
 2. В Meta (до скоро Facebook) всяка страница има page transparency – ad library, където можете да видите активните реклами на всеки рекламодател. 

Нашият съвет е да определите вашите бизнес цели и да имате представа за контекста на пазара от всички рекламодатели във вашия сектор, но не и да измените вашето присъствие да е насочено като отговор на ваш пряк конкурент. Всеки рекламодател използва различен микс от рекламни инструменти и няма как да повторите точно друго дигитално присъствие. Даваме ви една идея – можете да направите custom audience в Google Ads от потребители, които търсят конкретни клю чови думи в Google Search,  a защо не и вашите конкуренти.

Custom audience Accella Digital Blog

Стратегиите са индивидуални спрямо всеки тип бизнес, но дори да не намалите цената на клик, със сигурност ще подобрите ефективността на своята кампания. В обобщение – следете редовно резултатите си, спестете си излишния трафик и насочете вниманието си към потребителите, подходящи за Вашия бизнес.

Ако имате нужда от съдействие при планиране на дигиталната си реклама, агенцията ни е специализирана в управление на резултатно ориентирани кампании. При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за разговор или онлайн среща.