Разширения за изображения в Google Ads

Разширения за изображения в Google Ads

Един от най-новите типове рекламни разширения, които Google ни предоставя, са именно разширенията за изображения (image ads extensions). Различават се от останалите с това, че не разчитат само на текст, за да разширят обхвата на рекламата в SERP-a, а на набор от визуални елементи, които подобряват посланието на текстовите реклами.

Предимството на разширенията за изображения е в това, че дават възможност на рекламодателите да повишат ефективността на рекламите си като ги обогатяват с подходящи визуализации на продукти или услуги.

Image ads extension - Accella Digital blog

Подготвили сме ви основни насоки, които да следвате при употребата на image extensions като:

  • Как да ги настроите
  • Специфики на изображенията и къде да намерите снимки за вашите екстеншъни
  • Добри практики и преглед на представянето им

Как да настроите рекламни разширения за изображения във вашите кампании?

Рекламните разширения за изображения могат да бъдат добавени в интерфейса на Google Ads,  там където са всички останали разширения. Стъпките са следните: Campaign -> Ads & Extensions -> Extensions.

Image ads extension - Accella Digital blog

След като стигнете до Extensions, натиснете синия кръгъл бутон + и изберете вида разширение или скролирайте надолу, докато стигнете до image extension таба, след което кликнете върху него и отново изберете синия бутон + най-горе в ляво.

Image ads extension - Accella Digital blog

На какви нива можете да добавяте разширения за изображения?

Когато създавате ново рекламно разширение, първият въпрос, който ще ви бъде зададен е именно на какво ниво желаете да бъде добавен. Можете да настроите разширението, както на ниво кампания, така и на ад група, в зависимост от структурата на вашия акаунт.

Image ads extension - Accella Digital blog

Ако във всяка ад група рекламирате различен вид продукт или услуга, препоръчително е разширението ви да не бъде на ниво кампания, а на ад група, за да постигнете максимална релевантност.

Пример: Ако кампанията, на която ви предстои да добавите разширение, е за Обувки, но ад групите са специфични за всеки вид – дамски обувки, мъжки обувки, детски обувки, не би било подходящо да сложите разширение за изображение на мъжка обувка на ниво кампания, защото така то ще се визуализира и на рекламите от ад група детски обувки и дамски обувки, което го прави нерелевантно. В такива случаи следва да се сложи на ниво ад група.

Къде и как да намерите снимки за вашите рекламни разширения?

Без значение от нивото, на което ще добавите разширенията, първо трябва да качите снимките в Google, за да могат да се приложат на по-късен етап. Вариантите са няколко:

Качване на снимките (Upload)

Най-лесният начин е да добавите снимките като ги качите от вашия компютър.

Сканиране на уебсайта (Scan Website)

В дясно от опцията Upload, ще намерите Scan Website. След като я изберете, ще се появи поле, в което да въведе вашия уебсайт адрес. Натиснете enter, за да стартирате процеса.

В прозореца отдолу ще видите сканираните изображения. Изберете тези, които желаете да добавите като разширения към вашите реклами.

Image ads extension - Accella Digital blog

Изображения от социални мрежи

След сканирането на уебсайта, Google го асоциира и със съществуващите ви профили в социалните мрежи. Веднага след подадените изображения, ще намерите и списък с URL-и към вашите social профили, които също могат да бъдат сканирани. Това е удобен и практичен вариант, ако на сайта ви няма достатъчно снимки, но пък поддържате добре тези, които се намират в профилите ви.

Ето как изглежда:

Image ads extension - Accella Digital blog

Специфики на изображенията

Ако сте настоящ рекламодател в интернет или някога сте били такъв, вероятно вече познавате допустимите размери на изображенията. В случай, че тепърва ви предстои среща с тях, можете да се запознаете тук:

Image ads extension - Accella Digital blog

И ура! Тук идва щастливият момент за вашите дизайнери. При рекламните image екстеншъни не се налага специфично оразмеряване на снимките за бъдещите ви реклами.

Съвет: ако вече имате ефективни и добре представящи се изображения, използвайте тях за вашите рекламни разширения. Преди това, не забравяйте да махнете логото и текста, ако има такива.

Как да проследите представянето на разширенията за изображения?

Точно, както и при добавянето им, е нужно да отидете на ниво Ads & Extensions -> Extensions, след което да кликнете върху Image extensions. Там ще се отвори подробна таблица, в която да разгледате представянето на всяко изображение поотделно.

Image ads extension - Accella Digital blog

Какво се случва, когато потребител кликне върху изображението?

Всеки клик върху изображението би завел потребителя до лендинг страницата, която е заложена в съответната реклама. Затова е важно да структурирате правилно добавянето на рекламни разширения на ниво ад група или кампания. Разминаването и липсата на релевантност могат да доведат до лошо потребителско изживяване. 

При принципа на таксуване няма промяна. Например, ако приложената стратегия е enhanced cpc, то кликът върху разширение за изображение би струвал, точно толкова, колкото и клик върху заглавие от рекламата ви. При други стратегии, таксуването може да варира, но няма да бъде различно от това при клик върху заглавията.

Добри практики при използването на рекламни разширения за изобрабражения

Следвайте стриктно политиката нa Google (Google’s Policy). 

  • Изображението не може да съдържа лого
  • Изображението не може да съдържа текстови наслагвания
  • Изображението не може да съдържа замъглени части, както и да бъде некоректно изрязано
  • Не са позволени GIF-ове

Подробна информация за конкретно отнасящи се до image extensions правила, ще намерите тук: https://support.google.com/adspolicy/answer/10347108?hl=en

Image ads extension - Accella Digital blog

Използвайте максимален брой снимки

Google ви позволява да качите до 20 броя снимки. Препоръчваме да добавите максимален брой изображения и да тествате кои от тях ще работят най-добре за вас. Изпробвайте различни визуализации като например: различен бекграунд, лайфстайл или in-store снимки и т.н., в зависимост от спецификата на вашия бранд. Само така ще разберете кои от тях повишават ефективността на рекламите ви.

Придържайте се към семпли изображения

Изображенията в image extensions се появяват в малък формат, в дясната част на рекламата. Добре е да бъдат семпли, а фокусът ясен, за да дават коректна и бърза информация на потребителя, без да се изисква “разгадаване” на съдържанието им.

В заключение можем да кажем, че настройката на рекламните разширения за изображения е достъпна и лесна, дори и за по-малко опитни рекламодатели. Това, на което е нужно да отделите повече време, е да подберете внимателно изображенията, така че те да бъдат релевантни на вашите ключови думи и акаунт.

И накрая, както не веднъж сме казвали: тествайте, за да разберете.

Ако имате нужда от съдействие, ние сме насреща. Агенцията ни е специализирана в управление на резултатно ориентирани кампании и ще се радваме да бъдем вашия път към успеха. При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за разговор или онлайн среща.