Google Marketing Live 2022 Accella Digital Blog

Google Marketing Live 2022 – Топ 10 най-важни промени, за които трябва да знаем

През изминалата седмица се състоя едно от ключовите събития за всеки performance marketing специалист, а именно Google Marketing Live 2022. 

Промените, които предстоят са много, но ние ги сведохме и обобщихме до общо 10 най-ключови, в 10 различни направления, които очакваме с нетърпение:

 1. Performance Max
 2. Insights страница
 3. Google Shopping
 4. Product feeds
 5. Privacy Sandbox
 6. Google Analytics
 7. Автоматизирани Responsive Search ads
 8. Chat разширение на ниво реклама
 9. Youtube Short ads
 10. Google аудитории за TV кампании

Промени свързани с Performance Max

Още миналата година Google представиха нов тип на кампания – Performance Max (може да прочете повече за Performance Max в нашата статия тук ). Опитът ни с Pmax досега дава положителни показатели и предстоящите актуализации звучат обещаващо. 

 • In-store цели и Burst кампании 

В момента този тип цели са активни като бета версии в Local Store кампаниите, но очакваме да станат достъпни и за Performance Max. In-store целите позволяват да оптимизирате за трафик, продажби и действия към физическия магазин на даден бизнес. Burst кампаниите ще работят в тандем с In-store целите, за да ви помогнат да провеждате по-краткосрочни кампании по време на сезонни пикове, с цел да водят до по-бързи резултати.

 • Инструменти за експерименти

Инструментите за експерименти понастоящем са в бета версия в Pmax кампаниите, които не работят с продуктов фийд, и ще бъдат напълно пуснати през останалата част от годината. Тази функция ви позволява да измервате постепенни подобрения в резултатите, когато добавяте Pmax кампании, като допълнение към текущите активни кампании в акаунта.

Google Marketing Live 2022 Performance max

 • Insights

Tази функция ще ви помогне да идентифицирате причините за промени в качеството на представянето на кампаниите, директно в интерфейса на Google Ads. Целта, обясни Google, е повече прозрачност към начина, по който автоматизацията работи в кампаниите.

Google Marketing Live 2022 Insights

 • Google ads препоръки и оценка за оптимизация (Optimization Score)

Google ads препоръки и оценка за оптимизация (Optimization Score) ще бъдат активни и за Performance Max. Google ще предложи оптимизации, които можете да направите за вашето насочване, бюджети и групи активи въз основа на настройките и целите на вашата кампания, както и външни фактори като обем на търсене и тенденции.

Google Marketing Live 2022 Optiscore

Нови данни за Insights страницата

Миналата година Google Ads Insights беше пусната като бета версия. В тази секция на платформата, можете да намерите повече информация и да получите insights, въз основа на вашия бизнес акаунт и актуални тенденции, които да ви помогнат да подобрите представянето на кампаниите. Insights страницата е вече достъпна и за мениджърски акаунти, като Google представиха 3 основни промени свързани с нея:

 • Модели на приписване (Attribution) 

Multi-touch attribution information, помага да разберете пътеката на дадена реализация, през която потребителите минават в каналите на Google. До този момент можехме да видим тази информация само в Google Analytics, но скоро ще бъде достъпна и в секцията на Insights страницата.

Google Marketing Live 2022 Attribution

 • Бюджет: 

Тази функция има за цел да предлага оптимизации на бюджета въз основа на това как бюджетът на кампанията се съпоставя спрямо представянето ѝ.

Google Marketing Live 2022 Budget

 • First-party аудитория:

На базата на first-party информацията, която сте предоставили, в този insight ще можете да видите кои сегменти са най-ефективни и също така ще предоставят сигнали за машинното обучение на Google за оптимизиране на ефективността на кампанията.

Google Marketing Live 2022 1P data

Промени свързани с подобреното изживяване при пазаруване на потребителите с Google Shopping

 • Опция за директно плащане от Merchant Center листинга с продукти

Потребителите скоро ще могат да извършват плащане директно от обява, което ще ги отведе до страницата за плащане на сайта на рекламодателя.

Google Marketing Live 2022 Merchant center

 • Органичните резултати и Shopping ads ще бъдат смесени в SERP и потребителите ще имат възможност  да видят повече подробности за продукта, като плъзнат нагоре върху реклама.

Google Marketing Live 2022 Merchant center

 • Скоро ще можем да виждаме 3D модели на продукти директно в резултатите от търсенето.

Подобрения свързани с Shopping продуктовия фийд

В допълнение към подобренията в изживяването при пазаруване на потребителите, Google съобщиха и някои нови предимства свързани с бекенд продуктовия фийд.

 • Продуктови фийдове за Youtube Short и Search

Едно от нещата, които със сигурност Google потвърдиха беше, че онлайн пазаруването и сърфирането на потребителя в интернет става все по-смесено и нелинейно. В резултат на това продуктовите фийдове скоро ще бъдат достъпни в YouTube Shorts и Search като начин да „превърнете вашите видео кампании за действие в реални дигитални витрини“.

Google Marketing Live 2022 Shopping

 • Препоръки за подобряване на продуктите

Този раздел в Google Ads ще позволи на рекламодателите не само да оптимизират своите кампании, но и отделните си продукти. Той има за цел открие и диагностицира проблеми с вашите продукти, като липсваща информация, недостатъчно наддаване и др.

Google Marketing Live 2022 Shopping

Промени в отчетите

Актуализациите за автоматизация и машинно обучение тук стават малко технически, но ние ще се опитаме да го обясним по-опростено.

 • Актуализации на Sandbox Privacy

Моделирането на конверсии вече поддържа повече браузъри и enhanced conversion интеграциите стават достъпни за HubSpot, Tealium и други CRM платформи.

 • Lift тестове за Search и Conversions

Подобно на реализациите след показване (view-through conversions), тестовете за повишаване на търсенето (Search Lift test) показват как кампаниите ви в YouTube влияят на органичните търсения в Google и YouTube, а тестовете за повишаване на реализациите (Conversion Lift test) показват как вашите Video action или Discovery кампании влияят върху действията за реализация на вашия сайт.

 • Нови отчети

Ще бъдат налични и нови данни, като измерване на конверсията на устройството и lead funnel отчет за фунията, за да видите как се представят вашите квалифицирани и конвертиращи лийдове.

Google Marketing Live 2022 Reporting

Промени свързани с Google Analytics

С преминаването на Google Analytics към GA4 e важно да споменем две важни промени, които предстоят:

 • По-улеснено тагване

Един Google таг ще замени Global Site Tag за всички акаунти в Google Ads и Google Analytic, по този начин таговете ще могат да се директно без допълнителен код.

Google Marketing Live 2022 Google Analytics

 • Google Analytics 4 скоро ще има ново табло за управление на Home страницата, което автоматично ще показва прогнози въз основа на това къде се намират аудиториите ви в своята потребителска пътека.

Google Marketing Live 2022 Google Analytics

Промени свързани със създаване на рекламни Assets

 • Автоматично генериране на активи в Responsive search ads

Google ще създава автоматично RSA реклами базирани на информацията, която е подадена на ниво landing page и съществуващи реклами. 

Google Marketing Live 2022 RSA

 • Нова Asset библиотека

Според Google ще можете създаването на реклама ще бъде възможно само с пет изображения, лого и текстови актива. Също така ще можете да създадете видеоклип и да го публикувате в YouTube директно в библиотеката с активи за по-малко от 60 секунди.

Google Marketing Live 2022 Assets

Възможност за изпращане на съобщения на ниво реклама

Google Business Messages ще позволи на потребителите да изпращат съобщения директно в рекламите при търсене.

Google Marketing Live 2022 Chat

Промени свързани с Youtube Shorts

Според Google на днвен ред YouTube Shorts има средно над 30 милиарда гледания дневно, четири пъти повече от преди година. Освен това „75% от хората са съгласни, че YouTube подобрява традиционното пазаруване, като доставя неочаквано вдъхновение.“ В тази връзка, Google съобщиха, че рекламите в YouTube Shorts вече са достъпни.

Google Marketing Live 2022 Shorts

Google аудитории за CTV

Аудиториите на Google, които включват affinity audiences, in-market и демографски аудитории, скоро ще бъдат налични за телевизионни кампании. 

Google Marketing Live 2022 CLV

Разбира се, ние представихме топ 10 от промените, които предстоят, ако искате да прочетете обобщено за всички предстоящи актуализации, можете да кликнете на линка  тук

Ако имате нужда от съдействие, агенцията ни е специализирана в управление на резултатно ориентирани кампании. При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за разговор или онлайн среща.