Top 10 changes in Facebook Ads for 2020 Accella Digital Blog

Топ 10 на най-ключовите промени във Facebook за 2020 г.

Ако може да се обобщи една тенденция в света на рекламата в социалните мрежи, това са постоянните промени. Те са изключително динамични и ако не обръщате внимание на актуализациите на платформата, е невъзможно да продължите да я използвате.

За да ви помогнем да следите последните и интересни актуализации на Facebook и новостите в алгоритъма на рекламната платформа (без да се налага да търсите всичко сами), ние подбрахме топ 10 на промените във Facebook за 2020 г., които трябва да знаете.

 • Лимит на броя реклами за страница

Facebook обяви преди около година, че ще въведе ограничение за рекламите на всяка отделна страница, слагайки лимит на броя на активните реклами, които може да се провеждат.

Според Facebook тази рестрикция ще помогне на рекламодателите да намалят разходите и да подобрят резултатите, тъй като възможностите за machine learning и персонализация на системата означават, че вече не са необходими многобройни реклами. Тази промяна ще засегне основно големите компании, тъй като се планира ограничението да е до 250 реклами за малки и средни страници с по-малко от 100 хил. рекламни разходи през месеца с най-висок разход от последната година.

Последната информация е, че  новите ограничения ще бъдат въведени между февруари и летните месеци на 2021 г., но за някои наши рекламни акаунти, този лимит вече е наличен.

 • Новият Facebook Business Suite е вече факт

Новият Facebook Business Suite е обявен и пуснат и много от вас вероятно вече го използват! Business Suite е единно табло за свързаните ви акаунти във Facebook и Instagram, което ви позволява да публикувате, изпращате съобщения, рекламирате и преглеждате статистика на едно място. Той е проектиран да улесни процеса на управление на профилите в социалните медии. Ако искате да планирате публикации, които да излизат едновременно за последователите ви във Facebook и Instagram, сега вече можете.

 • Новият интерфейс на Facebook

В началото ни беше трудно да свикнем, но новият интерфейс на Facebook вече отдавна е реалност. 

Като цяло той изглежда по-минималистичен от старата версия и съдържа повече празно пространство. Горната част вече не е синя, вместо това е бяла и разделена на три секции. Лявата е с иконата на Facebook и полето Търсене, като под тях има бързи връзки към по-важните страници. Средният раздел съдържа светлосиви икони: вашият фийд с новини, видео център (само с видео съдържание), marketplace (с обяви и оферти), групи и игри. В десния раздел е иконата за вашия профил, както и бутони за създаване на публикации, за Messenger, известия, настройки.

 • Промени във Facebook, свързани с оптимизиране на бюджета на кампаниите (CBO)

Facebook постоянно се отдалечава от определянето на бюджети на ниво набор от реклами (ad set) към оптимизиране на бюджета на ниво кампания (Campaign Budget Optimization – CBO).

Накратко, CBO означава, че Facebook автоматично ще разпредели бюджета на кампанията между наборите от рекламни групи в нея за възможно най-добри резултати. Към момента тази промяна все още не е задължителна и можете да избирате дали бюджета да се разпределя на ниво кампания или на ниво ad set. Можете да оптимизирате отделните набори от реклами чрез optimization event, както и като зададете дневен или доживотен бюджет на кампанията и да заложите максимален или минимален лимит за разхода за всеки отделен ad set.

Целта на тази промяна е Facebook да помогне на рекламодателите да изразходват бюджетите по-ефективно, да улеснят управлението на кампании и да избегнат харченето на пари за дублиращи се реклами.

 • Facebook подготвя рекламодателите за промените, свързани с iOS 14

От 2020-та се говори много за предстоящата актуализация на операционната система на Apple – iOS 14, която (наред с други промени) ще пита потребителите дали искат да се включат в събирането на данни, вместо това да става автоматично. Макар че на теория промените са добри за поверителността на потребителите, не са толкова добри за рекламодателите.

Ако голям брой от вашата аудитория автоматично се откаже от събирането на анонимни данни, това означава, че няма да можете да им показвате кампании за ремаркетинг въз основа на действия, предприети на вашия сайт или целеви страници. Таргетирането, базирано на действия в определен уебсайт, вероятно ще получи сериозен негативен удар, тъй като тази актуализация ще засегне най-вече мобилната употреба, а тя значително надминава използването на настолни компютри, когато става въпрос за сърфиране в социалните мрежи. От Facebook подчертават, че ефективността на рекламите вероятно ще бъде намалена за някои бизнеси, затова препоръчват да наблюдавате кампаниите си изключително внимателно по време на промяната, за да можете бързо да се адаптирате, ако е необходимо. Все още не е ясно окончателното решение на Apple за събирането на данни. Предвид забавеното прилагане, от Facebook продължават да събират данни на iOS 14 в опит да намалят ненужните смущения за бизнеса на рекламодателите.

 • Facebook повиши изискванията си за сигурност

Facebook повиши своите изисквания за сигурност, що се отнася до хора с много последователи в личните си профили и до тези, управляващи страници с голяма аудитория. От социалната мрежа искат да гарантират, че съдържанието, което виждат потребителите, е автентично и идва от реални хора, а не от ботове или други, които се опитват да скрият своята самоличност.

Още през 2018 г.  Facebook стартира програма за идентификация на мениджъри на големи страници, като продължава да я разширява. Процесът изисква мениджърите на страници да защитят акаунта си с двуфакторно удостоверяване (two-factor authentication) и да потвърдят местоположението си. Ако тези данни не съвпадат с информацията, посочена в профила, Facebook ще намали видимостта на техните публикации. Ако съответният потребител не успее да изпълни тези стъпки в определения срок, Facebook също ще намали обхвата на постовете. Всички познаваме поне един човек с хакнат профил във Facebook. Ето защо повишаването на сигурността с двуфакторно удостоверяване, особено ако управлявате бизнес страници, е много важно и не забравяйте да го включите.

 • Новите Facebook Shops

Брандовете вече могат да използват новите и удобни за работа на мобилни устройства Facebook Shops.

Facebook вече е имал магазини на платформата си и ако сте запознати с тях, основната идея е същата. Можете да качвате предлагани от вас продукти и информация за тях във вашия магазин, създавайки и представяйки колекции по ваш избор. Новите функции на магазина обаче далеч надхвърлят това, което предишната версия някога е предлагала. Можете да персонализирате външния вид на виртуалната си витрина, например, с адаптивни шрифтове и оцветяване, а потребителите могат да избират и плащат, без дори да напускат приложението, като тази функция все още не е активна за България. Новият магазин определено е подобрена версия на предишния, предлагайки повече контрол на бизнеса и повече удобство за клиентите. От Facebook също така обявиха, че имат планове да пуснат допълнителни функции, като опции за пазаруване на живо и програми за лоялност, за да стимулират допълнителни покупки.

 • Опростени формати за Facebook Feeds

Facebook актуализира форматите, които се показват във фийда, на публикациите от страници и реклами на мобилни устройства. Промяната е, че се съкращава видимия текст в описанието от седем реда на три. За да видите повече, трябва да кликнете. Друга промяна е, че максималната височина на мултимедия за видеоклипове и снимки премина от съотношение 2:3 до 4:5.

 • Нови спонсорирани публикации за Facebook групи

2020-та е годината на Facebook групите. Постовете в тях получават приоритет във фийда, а рекорден брой потребителите се присъединяват и участват в тях.

Вече можете да пускате реклами във фийда на Facebook групи, като скоро ще може да се създават и публикации за партньорство с бранд. Така администраторите на група ще могат да създават спонсорирани публикации в партньорство със или от името на рекламодатели.

 • Facebook тества инструменти за имейл маркетинг

Facebook си поставя за цел да бъде основен път за достигане до нови и съществуващи клиенти и да излезе извън сферата на стандартните реклами, затова включва други решения за дигитален маркетинг. На избрана група от страници вече е предоставен достъп до тестовите инструменти за имейл маркетинг от Facebook. Както се съобщава от AdWeek, инструментът към момента има възможност само да изпраща имейли до списъци, които рекламодателят предоставя. Това означава, че все още не е възможно изпращането на имейли, например, до подобни на публиката аудитории, което би било интересна възможност.

Надяваме се през 2021 г. да научим повече за това как Facebook ще използва своите потребителски данни, за да направи новите инструменти по-привлекателни от традиционните за имейл маркетинг.  При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за разговор или онлайн среща.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Като потребители на Google Ads сме свикнали с честите промени в платформата и въпреки че не винаги сме доволни от нововъведенията, не можем да бъдем изненадани от тях. Ако не успявате да следите всички актуализации, то може да прегледате статията ни за най-съществените промени в Google Ads и Facebook Ads за 2020 година. […]

Comments are closed.