Краят на Expanded text ads и новите формати - Responsive search ads

Какво трябва да знаем за Responsive Search Ads (RSA) и защо очакваме края на Expanded Text Ads (ETA)?

Като потребители на Google Ads сме свикнали с честите промени в платформата и въпреки че не винаги сме доволни от нововъведенията, не можем да бъдем изненадани от тях. Ако не успявате да следите всички актуализации, то може да прегледате статията ни за най-съществените промени в Google Ads и Facebook Ads за 2020 година.

В случай, че работата ви изисква изграждане на кампании или създаване на нови реклами, то има шанс във вашия рекламен акаунт опцията за Expanded Text Ad (ETA) вече да не е налична. В повечето акаунти, които агенцията ни управлява, опциите за изграждане на нови реклами предлага избор само между Responsive search ad, Call Ad, Dynamic Search Ad и Ad variation:

Google Ads RSA Accella Digital

Това означава ли, че изобщо няма възможност за създаване на Expanded text ads?

Не. Все още могат да се създават Expanded text Ads, въпреки че тази опция е „скрита“.

При избор на „Responsive search ad” се отваря полето за създаване на реклама, където можем да изберем да превключим към създаване на Expanded text ad:

Google Ads RSA Accella Digital

Друга алтернатива е създаването на responsive search ad и „пинване“ на заглавията и описанията на определена позиция. С този метод обаче самата реклама няма да е достатъчно качествена за системата и най-вероятно няма да предоставя добри резултати, следователно методът не е препоръчителен.

Защо Google „скри“ Expanded text ads?

Правейки Expanded text ads по-трудно откриваеми, особено за нови потребители, от Google най-вероятни ни подсказват, че ни подготвят за преминаване изцяло към Responsive search ads. Най-голям ефект ще има върху новите потребители на платформата, за които избора на Responsive search ad ще е стандартен. Голяма част от по-опитните потребители също най-вероятно в даден момент ще преминат изцяло към Responsive search ads, вместо постоянно да кликват върху “Switch back to text ads”. Напълно е вероятно това да се случи до края на 2021 година.

Тази промяна е напълно синхронизирана с тренда за използване на все повече machine learning инструменти в платформата. Много е вероятно скоро опцията за избиране на Expanded text ad напълно да изчезне. Позволявайки само Responsive search ads Google ограничава контрола ни върху рекламите и дава повече свобода на изкуствения интелект. На теория Responsive search ads би трябвало да подобрят представянето за рекламодателите, но част от маркетолозите все още имат смесени чувства за тяхното представяне и не биха искали да разчитат само на тях. Системата, обаче, от доста време насам приоритизира Responsive search ads пред Expanded text ads. В почти всички случаи наблюдаваме подобно съотношение между метриките в двата вида реклами:

Google Ads RSA Accella Digital

Responsive search рекламата  има почти 5 пъти повече импресии, което означава че Google предпочита да показва нея, вместо Expanded text рекламата. Повечето качествени показатели  също са в полза на responsive рекламата – въпреки по-ниският CTR, Conversion rate-ът е много по-висок, а цената на конверсия – много по-ниска. Средната цена на клик също е по-ниска, в сравнение с тази на Expanded text рекламата. В крайна сметка системата не случайно приоритизира добре направените Responsive search реклами. 

А как да разберем дали нашата Responsive search ad е добре направена?

При съставяне на такъв тип реклама в дясно от текстовите полета се намира диаграма, която показва рейтинга на рекламата – от Poor до Excellent, заедно със съвети какво можем да променим, за да повишим качеството ѝ.

Google Ads RSA Accella Digital

До момента няма официални данни от Google дали опцията за създаване на Expanded text ads ще бъде премахната, но въпреки това трябва да сме подготвени за този момент. Дори и тази промяна да ви се струва съществена, за нас самите RSA реклами са много по интуитивни и ефективни, а Google предлага също предложения за заглавия и описания на база на подадения URL или други налични реклами в групата. Ако все още не сте тествали Responsive search Ads – сега е моментът. 

Ако имате нужда от съдействие при създаването на Search или друг тип кампании, екипът ни може да Ви консултира. Свържете се с нас по телефон или изпратете запитване.