Google Ads changes in 2020 Accella Digital

Топ 10 на най-ключовите промени в Google Ads за 2020 г.

Време е да представим и ключовите промени за друга важна за рекламодателите платформа, а именно Google Ads. Ако 2020 г. беше годината на неочакваните промени, то при Google Ads промените не са изненада. Актуализациите на платформата са практика, с която сме свикнали през годините, но въпреки това с ентусиазъм очакваме новостите и следим с огромен интерес развитието на платформата. 

А сега нека да погледнем към големите новости, които станаха факт през 2020 г. 

 • Промяна в отчета за “Думите за Търсене” – Search Terms в Google Ads

През септември Google обяви, че ще ограничи показването на част от търсенията на потребителите в Search Terms. Това означава, че рекламодателите ще имат възможност да проследяват само термини, които са били търсени от значителен брой потребители. В своя защита Google обяви, че това се прави с цел запазване на стандартите за поверителност и засилване защитата около потребителските данни. 

Разликата, разбира се, е, че рекламодателите плащат всеки път, когато потребител кликне върху реклама, задействана от потребителска заявка. Рекламодателите няма да знаят какво не могат да видят. Затова голяма част от тях не харесват промяната, защото смятат, че това ще ограничи възможността им да оказват по-голямо влияние върху ефективното усвояване на бюджета. 

 • Нов рекламен формат в платформата – Google Discovery Ads

Най-новите реклами на Google, Discovery Ads, са лесен начин да покажете продуктите си на потенциални клиенти. Discovery кампаниите помагат на бизнесите да достигнат до тези потребители, когато са готови да научат за нови продукти и услуги. От април този тип реклами са общодостъпни за всички рекламодатели по света. 

Рекламите се визуализират в Google Discover Feed, разделите „Рекламни съобщения“ и „Социални“ в Gmail, както и в мобилната версия на home feed и watch feed на Youtube.

Discovery кампаниите рационализират голяма част от тестването на реклами, насочването и оптимизирането на кампаниите чрез машинно обучение (machine learning).

Според Google близо 85% от хората твърдят, че предприемат действия в рамките на 24 часа от откриването на даден продукт, като например сравняване на цени или закупуване на продукта. 

 • Ново разширение „Lead Form”

Рекламите за генериране на потенциални клиенти са популярни в социалните платформи като LinkedIn, Facebook и Instagram. Google се присъедини към тях с разширението „lead form”. Клик върху това разширение зарежда формуляр, вместо да изпраща потребителя до уебсайта на рекламодателя. Разширенията за формуляри за възможни клиенти могат да се използват в Search, Video и Discovery кампании.

Lead Ads Google Ads Accella Digital

 • Следващо поколение Google Анализ – Google Analytics 4

Google Analytics 4 (наричано преди „App + Web”) е нов вид собственост с отчети. Ако в момента вашият Google Analytics e Universal Analytics, няма нужда да мигрирате веднага. За нови акаунти създадени тази година, Google автоматично ги създава като Google Analytics 4. Едно от предимствата на Google Analytics 4 е, че може да се използва за уебсайт, приложение или едновременно за уебсайт и приложение. 

 • Insights Page

Поведението на потребителите продължава да се променя, приспособявайки се към новите условия. Вследствие на това от Google обявиха, че пускат Insights като бета версия през следващите няколко месеца в световен мащаб, за да помогнат на рекламодателите да останат в течение на нововъзникващите тенденции. 

Статистиката за вашия бизнес се изготвя на база на ефективността на акаунта ви и търсенията в Google за продуктите и услугите, които рекламирате. От Insights може да получите следната информация:

 • Статистика, съобразена с вашия бизнес: страницата Insights търси тенденции в Google, които са подходящи за продуктите и услугите, които рекламирате.
 • Ефективност: подробна информация за ефективността на вашия акаунт и нови области с потенциални възможности.
 • Препоръки: статистиката е интегрирана с препоръките, които са налични във вашия акаунт, което улеснява предприемането на действия.

Insights са достъпни само на ниво акаунт. Статистика е налице само за профили с кампании в Search и Shopping. Тя се актуализира ежедневно и показва най-новите данни. Понастоящем няма опция за промяна на периода.

 • Custom Audiences

Персонализираните аудитории са нова форма за насочване в Google Ads. Опциите са следните: 

 • Интереси или поведение 
 • Термини за търсене, използвани в Google и YouTube 

Допълнително може да сегментирате аудиторията чрез комбиниране на таргетирането заедно с:

 • уебсайтове 
 • приложения 
 • видео канали

Рекламодателите могат да изберат коя от тези опции да използват при създаването на собствена аудитория. Предлагайки по-голямо разнообразие от опции за насочване, този тип аудитория предоставя нови възможности за достигане до вашите целеви аудитории.

Ако по-рано сте настроили аудитории по персонализирано намерение или персонализиран афинитет, не е необходимо да правите промени. Всички въведени данни ще бъдат мигрирани автоматично към персонализирани аудитории. Освен това, ако аудиторията по персонализиран афинитет или аудиторията по персонализирано намерение има ключови думи: 

 • Персонализиран афинитет във всички кампании: Аудиториите с ключови думи ще станат „People with any of these interests or purchase intentions“.
 • Персонализирано намерение в кампании в дисплейната мрежа: Аудиториите с ключови думи ще станат „People with any of these interests or purchase intentions“.
 • Персонализирано намерение в кампании в YouTube, в Gmail и кампании за откриване: Аудиториите ще станат „People who searched for any of these terms on Google properties“.

Custom Audiences Google Ads Accella Digital

 • Ново ниво на достъп и собственост върху профил в Google Ads и two-step verification

Когато управлявате профил в Google Ads, е важно да го защитите. Предоставянето на правилното ниво на достъп обаче не винаги е лесно. Ето защо Google въведоха нова роля само за таксуване и актуализация на собствеността върху профила.

Ролята само за таксуване (billing-only) улеснява предоставянето на разрешения за таксуване на определени лица – като например хора от финансовия отдел. Те ще имат възможност да преглеждат и управляват фактурирането, но няма да могат да преглеждат или редактират кампаниите ви.

Собствеността върху профила, наричана преди „собственост на администраторските права“, разширява обичайното разрешение на профилите на мениджър. Преди един профил можеше да има няколко собственици. Сега ролята на собственик ще допуска само един профил на мениджър да има собственост върху профил в Google Ads. Тази актуализация е подготовка за по-усъвършенствани функции в профилите на мениджър в бъдеще.

Ние бихме обърнали внимание и на two-step verification-а, тъй като безопасността на данните ви е от първостепенна важност. Потвърждението в две стъпки е лесен начин да защитите профила си срещу кражба на паролата. Когато настроите тази функция, ще влизате в профила си с парола и с втора стъпка за потвърждаване. Може да се използва SMS съобщение, обаждане, ключ за сигурност или покана от Google на съвместимо мобилно устройство. По този начин потенциалните атакуващи не могат да получат достъп до профила ви, дори да знаят паролата ви.

 • Нови функции за Responsive search ads

За създаването на по-подходящи адаптивни реклами в мрежата за търсене (Responsive search ads), вече може да използвате функцията „location insertion”, за да добавите динамично къде се предлага вашият продукт или услуга. Това става чрез следното изписване {LOCATION(City)} в заглавието на рекламата, като на мястото на City може да използвате State или Country. След като бъде настроена, рекламата автоматично ще включва имена на градове, щати или държави на база на местоположението на потребителите или техните области на интерес.

Друга промяна в Responsive Search рекламите е свързана с предложенията от системата. Когато създавате реклама, е важно да посочите начините, по които потенциалните ви клиенти мога да купуват от вас. С цел създаване на по-информативни реклами, Google подобриха предложенията, които излизат, когато се пишат заглавия и описания. Когато създавате адаптивна реклама в мрежата за търсене, вече ще виждате нови категории с често използвани фрази, които акцентират върху наличността онлайн и опциите за доставка и връщане, предлагани от бизнеса ви.

Location Insertion Google Ads Accella Digital

 • Call ads вече с възможност за препращане и към уебсайта

Управлението на обема на обажданията може да бъде предизвикателство, ако вашият бизнес работи в ограничени часове или персонал. За да дадете на клиентите си по-голяма гъвкавост в начина, по който те се свързват с вашия бизнес, сега можете да включите незадължителна връзка „Посетете уебсайта“ с рекламите си само за обаждания.

Връзката „Посетете уебсайта“ разширява рекламата Ви за обаждане, като Ви дава по-голяма видимост на страницата с резултати от търсенето. Чрез кликане върху връзката „Посетете уебсайта“ във вашата реклама, потребителите ще бъдат отведени директно към вашия сайт. Клик върху заглавието все пак ще доведе до обаждане.

Call ads Google Ads Accella Digital

 • Всички кампании в Google Ads вече използват подобрено стандартно показване (Improved standard delivery)

Начинът ви на показване на рекламите определя колко бързо се изразходва дневният ви бюджет в рамките на деня. Стандартното показване взема предвид очакваната ефективност на рекламите през целия ден, като така постига по-добра максимална ефективност в рамките на дневния ви бюджет. Ето защо, от април 2020 г., стандартното показване е единственият метод за показване на реклами за всеки тип кампания. Ускореното показване вече не е налично. За да управлявате как се показват рекламите ви през целия ден, препоръчваме използването на рекламен график за увеличаване или намаляване на офертите.

Разбира се, има още много промени, които са не по-малко значими и със сигурност променят начина, по който взаимодействаме с платформата, като например:

free listing на Google Shopping, което ви позволява безплатно да показвате своите продукти в Google Shopping, достигайки стотици милиони купувачи на ден. Единственото условие е да си създадете безплатен Google Merchant Center акаунт и фийд, който да съдържа информация за предлаганите от вас продукти;

нова версия Редактор на отчети (Report Editor) – промените са свързани с подобряване панела за избор на данни, нови функции за по-добро филтриране, форматиране и сортиране на отчетните данни, както и възможност за добавяне на нови полета с данни в отчета, докато той се зарежда, с цел спестяване на време;

три нови функции на инструмента за планиране на ефективността (Performance Planner) – инструментът вече поддържа споделени бюджети, има възможност за споделяне с други хора и не на последно място – дава по-точна прогноза за ефективността. Ако отчитането на реализациите или стойността на реализацията ви отнема повече от седем дни, инструментът за планиране на ефективността вече отчита това забавяне на реализациите;

Local campaigns вече са в Google Ads Editor V.14 – с тази нова функция можете лесно да търсите и заменяте текст, да местите елементи, както и групово да отменяте и да възстановявате промени в местните си кампании; 

и много други. 

Овладяването на промените може да ви отнеме известно време, докато свикнете, но новите функции са тук, за да останат и само ще се увеличават и подобряват с времето.  При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за разговор или онлайн среща.