Какво трябва да знаете за instant experience рекламите във Facebook

Какво трябва да знаете за instant experience рекламите във Facebook

Знаете ли, че рекламите от типа instant experience имат потенциал да постигат страхотни резултатите във Facebook? Да, защото са интерактивни, креативни и привлекателни за потребителите.

Първоначално, когато видите instant experience реклама, тя изглежда като обикновена видео или графична такава, но когато кликнете върху нея, се отваря в интерактивна страница, която може да бъде персонализирана. Накратко казано, instant experience са реклами, които насочват трафика към целева страница (landing page), изградена и хоствана на платформата Facebook. Те се зареждат до 15 пъти по-бързо от външен уебсайт, могат изцяло да се персонализират, изглеждат елегантно, хостват всякаква форма на съдържание (видео, снимка, формуляри, каталог) и са проектирани изцяло за мобилни потребители.

Te прекарват 90% от времето си в приложенията на телефона си и само 10% в реални уебсайтове. Също така 53% от тези, на които им отнема повече от 3 секунди зареждането на дадена страница, се отказват и не влизат в нея. Това може да доведе до незадоволителни резултати при някои рекламодатели, затова на помощ идват instant experience рекламите на Facebook, които предлагат алтернатива.

С instant experience можете да изведете рекламата си на следващо ниво, като тя да бъде дори по-завладяваща от стандартните графични или видео реклами. Въпреки това, както при всяка нова технология (бяха въведени през 2016 г. под името Canvas, но постоянно се актуализират), трябва да се адаптирате и да откриете по какви начини тя може да се впише в цялостната ви стратегия във Facebook и да подобри резултатите от кампаниите ви.

Предимства и недостатъци на instant experience рекламите

Нека започнем с най-съществените предимства на този вид реклами. Те със сигурност надхвърлят недостатъците, като от Facebook обещават, че непрекъснато работят за подобряването им. Ето ги и тях:

Предимство 1: Instant experience са бързи

В началото на 2017 г. Google пусна резултати от проучване, като посочи, че средното време, което е необходимо за пълното зареждане на мобилна целева страница след щракване, е 22 секунди, но 53% от посетителите вероятно ще напуснат страницата, ако зареждането отнема повече от 3 секунди. Тъй като се отварят директно в платформата на Facebook, instant experience рекламите се зареждат 15 пъти по-бързо спрямо мобилните уебсайтове. Това потенциално може да намали разходите на бизнеси, които инвестират в PPC реклами, защото ще понижи средната стойност на цената за клик.

Предимство 2: Потребителите разглеждат по-дълго instant experience рекламите

Когато instant experience дебютира под името Canvas, направени тестове показаха, че 53% от потребителите разглеждат поне половината от рекламата. Средното време за гледане на стандартна реклама е 31 секунди, докато при instant experience това време е над 70 секунди. Така че не само е по-вероятно хората да я видят, но и има голям шанс да останат по-дълго на нея.

Пример: Реклама от изцяло custom създаден формуляр, без динамичен каталог. 

Визуализация на реклама в news feed, преди клик върху нея. След клик на рекламата се зареждат целева страница с подбрани имиджови визии и различни послания.

Instant experience ads Facebook ads Accella Digital

Предимство 3: Можете да конвертирате данни от потребителите

Преди да бъдат въведени instant experience, ако искате да съберете информация за контакт (т.е. да генерирате лийдове – имена, мейли и др.), потребителите трябва да навигират извън приложението и да отидат във вашата мобилна целева страница след кликване, което добавя още една стъпка в процеса за привличане на клиенти. Благодарение на новия шаблон в рекламите, можете да събирате лийдове от потребителите, без никога да се налага да ги насочвате някъде другаде, освен в самия Facebook.

Предимство 4: Проследяване с Facebook пиксел

Фактът, че Facebook позволява на рекламодателите да проследяват и анализират техните реклами с Facebook пиксел като цялостно представяне, е това, което ги прави наистина резултатна опция. Instant experience са актуализирана версия на Canvas рекламите, като включват и проследяване с пиксел, което ги прави още по-ефективни.

Пример: Реклама с продуктов каталог.

Визуализация на рекламата в news feed, преди клик върху нея. След клик върху рекламата – отварят се конкретни продукти, предложени от каталога, които се подбират динамично.

Instant experience ads Facebook ads Accella Digital

Предимство 5: Пригодени за персонализиране, разнообразно съдържание и цял екран реклами

Въпреки първоначалното впечатление, което създават, instant experience рекламите са напълно адаптивни, предоставят на рекламодателите възможност за отваряне на целеви страници на цял екран (които не изглеждат като хоствани от Facebook) и могат да съдържат снимки, видео, текст, карусели, продуктови каталози, формуляри. Обобщено, всичко, което може да ви е необходимо като криейтиви.

Разнообразието и качеството на instant experience, съчетани с техните опростени възможности за създаване, ги правят чудесен вариант за всеки, който показва реклами на мобилни потребители.

Пример: 

След клик на рекламата се зареждат целева страница с подбрани имиджови визии (в този пример за първа визия сме заложили видео формат последван от банерни визии) и различни послания.

Instant experience ads Facebook ads Accella Digital

Недостатък 1: Загуба на трафик към вашия сайт

Тъй като съдържанието на instant experience рекламата, се отваря директно на платформата на Facebook, има вероятност рекламодателите да загубят част от трафика към уебсайта си. Също така с тях е по-малко вероятно потребителите да открият допълнително съдържание и информация за продуктите.

Недостатък 2: По-ограничена аудитория

Към момента instant experience рекламите са видими само за най-актуалната версия на мобилното приложение на Facebook. Макар че са по-малки като обем, така могат да се загубят аудитории, които използват само desktop версията на Facebook или са с неактуализирано приложение.

Недостатък 3: Потребителите не могат да правят покупки в instant experience рекламите

Една от най-желаните функции при Facebook рекламите, особено за бизнесите, занимаващи се с електронна търговия, е потребителите да правят покупки директно в приложението. Към момента тази функция не е налична при instant experience.

Недостатък 4: Рекламите са толкова добри, колкото и техния дизайнер

Това може да не изглежда като съществена причина, но си струва да се спомене. Рекламните шаблони при instant experience дават повече възможности за персонализиране от традиционните рекламни формати на Facebook, но това също така означава по-голяма вероятност за грешки, като твърде много текст или изображения с ниска резолюция и неподходящ размер.

За щастие, помощният център на Facebook предоставя съвети и спецификации как да се възползвате максимално от вашата instant experience  реклама.

За кои бизнеси са най-подходящи instant experience рекламите?

Instant experience рекламите са подходящи за почти всяка индустрия – недвижими имоти, набиране на персонал, електронна търговия (най-вече с масови продукти) и други – могат да се възползват от предимствата им. 

Можем да обобщим, че instant experience са креативен и ефективен начин да достигате до мобилни потребители. Ако вече имате печеливша кампания, бихме препоръчали да я дублирате и да добавите този вид реклами с целева страница директно във Facebook приложението. Така ще тествате ефективността им за вашия бизнес и ще можете да сравните резултатите си.

Както при всичко ново в света на дигиталния маркетинг, марките, които изпреварват останалите и първи прилагат новаторски техники, печелят най-много. Така че, ако все още не сте, опитайте още сега instant experience рекламите във Facebook. Ако имате нужда от съдействие при създаването им или друг тип кампании, екипът ни може да Ви консултира. Свържете се с нас по телефон или изпратете запитване.