Gmail Ads in Google Ads - Accella Digital Blog

Google слага край на Gmail кампаниите: Всичко, което трябва да знаете

Ако в момента имате активни реклами в Gmail, подгответе се да направите промени в акаунта си, тъй като рекламните кампании в Gmail няма да бъдат активни от 1 юли 2021 година. Рекламните кампании в Gmail ще преминат в статус „само за четене“ (read only), като това означава, че няма да можете да създавате нови кампании от този тип или да правите промени в съществуващи такива, включително и редакции на вече съществуващи реклами в тях.

Accella Digital Gmail Ads Google Ads

Но това не означава, че рекламирането в канала Gmail няма да бъде възможно. Работата в Gmail ще се осъществява чрез Discovery кампании (можете да научите повече за Discovery кампаниите в нашата статия). 


Специфики на Discovery кампаниите:
Накратко Discovery кампаниите ви позволяват да показвате реклами в Gmail, YouTube и в Google Discover. Те имат много функции, които ви помагат да управлявате рекламите си по сходни начини с тези в Gmail. Discovery включва функции, които се съдържат и в Gmail кампаниите, но има и специфики по които се различават. Едно от най-големите предимства на Discovery кампаниите, е широката публика. Можете да достигнете до над 3 милиарда потребителя в рамките на една кампания. Не е изненада, че този тип кампания предлага по-автоматизирани функции и ограничения за рекламодателите на ниво настройки на кампанията, като това е с цел управлението й да бъде по-лесно и рационализирано.

Ето и които са особеностите на Discovery кампаниите, на които е важно да обърнем внимание:

  • Smart bidding стратегии – Discovery кампаниите не поддържат ръчни стратегии за офериране, но можете да използвате Maximize conversions или Target CPA, за да оптимизирате оферирането на ниво кампания. Тук трябва да отбележим, че е важно да се уверите, че сте настроили успешно проследяването на реализациите.
  • Таргетиране на аудитория – Discovery кампаниите поддържат цялото насочване на аудитории за Custom audiences, Customer match, Remarketing и Similar audiences, както и In-market, Demographics, Life events и Affinity audiences. 
  • Таргетиране по устройства – за този тип кампании нямаме контрол върху избора на типа устройство, на което искаме да се показват рекламите.
  • Рекламни формати – Discovery кампаниите предлагат два основни рекламни формата – Стандартна реклама със single image наречена discovery ad и discovery carousel ad, която е подобна на познатия от други платформи тип карусел. Може да използвате изображения тип квадрат или landscape, както и комбинация от двете. Без значение коя опция изберете, заглавието може да съдържа до 40 знака (при кампаниите в Gmail броят на символите на заглавието достига максимум 25 знака). Ако обаче използвате Стандартния тип реклама на Discovery кампаниите, можете да добавите множество заглавия и описания, точно както при Responsive ads.
  • Ad rotation – С автоматизирания подход на Discovery кампаниите рекламодателите няма да имат възможност за настройване редуването на рекламите (ad rotation).

Можем да погледнем на тази актуализация, като добър начин за разширяване на обхвата, както и възможност за тестване на друг тип кампания в акаунта. Ако рекламите в Gmail са важна част от Вашата стратегия, това, което съветваме да направите, е да започнете да тествате Discovery кампаниите при първи удобен момент. Научете как работят кампаниите и типовете реклами и вижте какви знания можете да съберете, за да вземете правилните решения за оптимизация в Discovery кампаниите. 

Ако имате нужда от отговори на въпроси и съдействие за създаване и оптимизиране на Вашите Discovery кампании, екипът ни може да Ви консултира. Свържете се с нас за разговор или онлайн среща.

Източници:

https://support.google.com/google-ads/answer/7019460?hl=en

https://www.wordstream.com/blog/ws/2021/02/16/gmail-ads-going-away

https://www.clixmarketing.com/blog/2020/12/30/google-ads-to-retire-gmail-ad-campaigns/