Какво е бот трафик? Как да го спрете?

Докато в някои случаи бот трафикът носи своите предимства, в други – може да изкриви вашите данни.
Повечето посетители на уеб сайтове не са хора, а ботове – програми, създадени да изпълняват автоматизирани задачи. Бот трафикът е трафик, генериран от ботове.
Някои ботове се грижат за: обновяването на Facebook с новини, влияят на подреждането на резултатите в Google търсачката, а има и такива като дигитални асистенти (напр. Siri, Alexa). Останалата част ботове имат негативни последствия, като са причина за унищожителни DDoS атаки.

В тази публикация ще научите:

 • Как да идентифицирате бот трафик
 • Използвате решенията на Google за спиране на бот трафик
 • Сетвате бот филтри
 • Прилагате филтрите

Как да разберете дали трафикът е бот?

Уеб инженерите могат директно да прегледат network requests от техните сайтове и да идентифицират трафика. Интегрираните инструменти за уеб анализи като Google Analytics или Heap могат също да помогнат да идентифицирате трафика.

Следните Analytics аномалии са типични за бот трафика:

 • Прекалено висок показател на Page Views: ако се отчете неочакван ръст на хора, разглеждали страници от сайта ви, твърде вероятно е това да са ботове, „кликащи по него“
 • Прекалено висок BR: неочакван ръст в BR (процент на отпадане на потребителите на сайта ви след разгледана първа страница) най-вероятно е следствие от ботове, пренасочвани към една единствена страница
 • Прекалено висок или нисък показател на Session duration: продължителността, която потребителите прекарват на сайта ви, може да се дължи на ботове. И обратното – неочакван ръст в продължителността на сесиите – може да бъде резултат отново от ботове, кликащи по сайта много по-бързо от колкото истински потребители биха
 • Нереални конверсии: нереално голям брой конверсии за вашия акаунт – например запитвания, идващи като СПАМ, изпратени с фалшиви имена и телефонни номера могат да бъдат резултат от ботове
 • Ръст в трафика от локация от друга държава: Може да има пик от друга държава в трафика, което да изкриви данните ви

Как може бот трафикът да изкриви данните от сайта и представянето на кампаниите ви?

Както споменахме по-горе, неоторизираният бот трафик може да повлияе на метриките в Analytics и да изкриви данните. Тази стъкмистика може да доведе до объркване на собственика на сайта или анализаторите на данни, както и рекламодателите и съответно това да бъде неправилна основа на база, на която да взимате решения и правите стратегии. Наличието на ботове би затруднило коректното измерване на представянето на сайта и кампаниите ви – по-конкретно engagement rates и performance метриките. Опити за подобряване на сайта ви – такива като A/B тестове и оптимизация на conversion rates биват провалени отново поради ботове.

Как да филтрирате бот трафика от Analytics?

Google Analytics – предлага опция за изключване на всички попадения от известни ботове. Ако източникът на бот трафика може да се идентифицира т.е. идентифицирате IP адреса на бота от сървъра или хостинга, можете да спрете отчитането му в Analytics. Ако идентифицирате IP адреса – следващата стъпка е да го сложите в списък на Google Analytics. Ако е спрял сам, то няма нужда да добавяте IP.

Защо бот трафикът може да бъде негативен за бизнеса ви?

Бот трафикът може да има финансово отражение върху някои уебсайтове.
За сайтовете, към които има реклами например, ботове, кликащи върху различни елементи от лендинг страницата, могат да направят голяма разлика в кликовете от реклама. Също така това може да доведе до ‚‚изкуствено буустване‘‘ в рекламния оборот.

Как да спрете бот трафик към вашия уебсайт?

Най-лесният начин да спрете отчитането на бот трафик в Analytics е като използвате автоматичен филтър на Google. Сетването на филтъра, се случва от View settings, кликвайки върху включете ‚‚Exclude all hits from known bot and spiders’’.

Ето и стъпките:

 

 

 

Това е добра практика за всeки акаунт.
Препоръчваме да тествате и да бъдете проактивни в тестването на филтри, както и да не вярвате 100% на Google, а да проверявате всичко.

 • Създаване на ново View в Analytics
 • Uncheck на настройката за ботове
  Филтрирането на бот трафика би гарантирало, че ще отдели трафика, идващ от всички видове разпознати ботове. Въпреки това методът може да не е в състояние да премахне неидентифицирания или такъв от нов тип ботове.
 • Анализиране и разчитане на бот трафика
  Ако забележите нетипично движение и неочаквани промени по performance метриките и engagement rates, не изключвайте възможността причината да са ботове.
 • Създайте филтър, изключващ трафика от ISP организация
 • Проверете филтъра
  От настройките за филтър, използвайте ‚‚filter verification‘‘, за да тествате.
 • Вижте дали ще проработи – винаги проверявайте репортите си, за да видите дали филтърът работи. Също така ще мине малко време, докато затвърдите, че бот трафикът е успешно блокиран.

Смята се, че не малка част от целия интернет трафик е бот трафик. Ето защо повечето компании търсят начини как да спрат генерирането му към уебсайтовете. Затова е толкова важно да знаете как да го спрете, тъй като в противен случай това би изкривило данните и съответно би повлияло и на стойности като ROI.