Какво е White Hat SEO и как помага на бизнеса ви?

Какво е White Hat SEO и по какъв начин е свързано с конверсиите?

С търсачките, набиращи популярност, и растящия брой на потребители, които разчитат на тях, начинът, по който вашият сайт и вашият бизнес се появяват на страниците с резултати е изключително важен. Затова и оптимизацията за търсачки (SEO) вече е основен инструмент на дигиталния маркетинг и един от най-ефективните начини за привличане на органичен трафик. Въпреки това, не всички стратегии за оптимизация за търсачки са етични и правилни и не всички усилия водят до по-високи конверсии. Затова е най-добре да ги познавате добре, за да постигате по-голяма възвращаемост на инвестициите си.

White Hat или Black Hat оптимизация за търсачки

В оптимизацията за търсачки има два основни пътя – този на “белите” и на “черните шапки”. Първите са водени от стремежа за по-високо качество. Те знаят какво се цени най-много от търсачките и разбират, че то съвпада с предпочитанията на потребителите. Затова и следвайки стратегията на “белите шапки”, специалистите оптимизират сайтовете за да може те да работят по-добре: по-висока скорост, по-добра архитектура, авторитетни линкове от партньори, полезно съдържание и т.н. В противовес на всичко това действат оптимизаторите с “черни шапки”. При този тип оптимизация всички усилия са насочени към отговаряне на изискванията на машините и техните алгоритми и манипулиране на правилата, за да се постигнат временни резултати. И както може да си представите, този подход не поставя маркетинг усилията ви на правилен път.

Защо Black Hat SEO е опасно за вашия бизнес?

Въпреки че е фундаментално грешна, тази стратегия за оптимизация за търсачките е носила добри резултати. Сега търсачките са подобрили алгоритмите си до такава степен, че лошото SEO се наказва и води до понижаване на ранкинга и дори пълното изключване от индекса на Гугъл. Затова най-добре избягвайте техниките за псевдо оптимизация за търсачки като купуване на линкове, създаване на дублирано съдържание и фалшиви акаунти, привличането на фалшиви линкове или докладването на конкурентите за спам, когато те не са направили нищо грешно. Разбира се, има и други изобретателни начини за манипулиране на системата и ако не сте сигурни за някоя техника, просто си задайте въпроса дали тя ще доведе до повече стойност за вашите потребители.

Кои са най-добрите техники на White Hat SEO?

След като вече знаете, че оптимизацията за търсачки с “бели шапки” е правилният инструмент, най-добре се запознайте и с най-ефективните и техники.

Качествено съдържание

Качественото съдържание несъмнено е ключът към по-добрия ранкинг. Създайте статия, която е по-информативна, описателна и изчерпателна от тези на вашите конкуренти и Гугъл ще го оцени. Именно с тази идея се заражда и един изключително важен похват в маркетинга за съдържание – техниката небостъргач (skyscraper technique). Уповавайки се на проучването на ключовите думи и познаването на това, което вашите потребители търсят онлайн, намерете теми, които ги интересуват и проучете подробно всички налични ресурси. След това създайте материал, който е по-интересен, изчерпателен и добре поднесен и не само ще привлечете повече потребители и трафик, но и повече линкове.

Линк билдниг вместо купуване на линкове

В SEO света линковете означават авторитет и в общия случай, колкото повече линкове има един сайт, толкова по-добре той ранква. И все пак това се отнася само до качествени линкове – такива идващи от сайтове с висок авторитет на домейна. И така днес не само количеството на линкове е от значение, но все повече качеството. Това автоматично означава, че купуването на линкове не е опция. Затова се опитвайте да привличате линкове от сайтове близки до вас по тема и досег, създавайте дългосрочни партньорства с редакторите им и уговаряйте линкове само на база качество и релевантност. Тук отново доброто съдържание е ключово за успеха. Ако създадете страница, която да доставя добавена стойност на публиката, то другите уебсайтове сами ще искат да сложат линк към вашия сайт.

Оптимизиран сайт с добро потребителско преживяване

Пред години оптимизацията за търсачки беше предимно техническа и потребителското преживяване нямаше голямо значение. С подобряването на Гугъл, дизайнът и лесната навигация на сайта както и цялостното усещане и преживяване влияят на ранкинга ви. Затова винаги се поставяйте в обувките на потребителите си и мислете за това как времето им прекарано на вашия сайт може да бъде подобрено. Създаването на добър UX не е чак толкова сложно, а ако все пак се съмнявате за нещо, не се колебайте да проведете A/B тест.

По какъв начин White Hat SEO подобрява конверсиите?

За да може вашата маркетинг стратегия да бъде приложена успешното всичките и елементи трябва да са интегрирани и да са насочени към едни и същи бизнес цели. И сред всички инструменти на дигиталния маркетинг, оптимизацията за търсачки е най-силно обвързана с повечето конверсии. Оптимизираният сайт подобрява усещането на вашия сайт и цялостното потребителско преживяване. А това, от друга страна, води до повече конверсии, ангажираност и продажби.

Източници:
https://www.lyfemarketing.com/blog/white-hat-seo/
https://leadtoconversion.com/blog/how-your-seo-company-may-be-killing-conversion-rates/
https://optinmonster.com/white-hat-vs-black-hat-seo/
https://azibyaqoob.com/whats-the-main-difference-between-white-hat-seo-vs-black-hat-seo/
https://ahrefs.com/blog/white-hat-seo/
https://seo-hacker.com/comprehensive-white-hat-strategy-wont-penalised/