Топ 10 препоръки за оптимизация на Facebook рекламни кампании

Искате да оптимизирате рекламите във Facebook акаунта си, но не сте сигурни откъде да започнете? Рекламите във Facebook могат да бъдат един от най-големите инструменти за разрастването на вашата дейност и компания. Но ако не са настроени правилно, те могат да бъдат прекалено скъпи. Това е така, защото те са изключително конкурентни. Сега, когато използването на платформата е масово, ще се състезавате с компании, които имат големи бюджети и големи екипи, посветени на провеждането, проследяването и настройката на своите кампании.

Но преди да се потопим в съветите за оптимизиране на реклами във Facebook, нека изясним един важен въпрос:

Защо вашите Facebook реклами могат да не работят ефективно?

Повечето хора смятат, че рекламата във Facebook работи точно както всеки друг вид реклама: имате продукт или услуга, публикувате реклама и правите продажби.

Но това всъщност не е начинът, по който работят рекламите във Facebook. Facebook е първо социална платформа. Това означава, че хората обикновено не скачат на платформата, търсейки реклами. Ако искат да търсят продукт, могат просто да използват Facebook Marketplace.

Това обикновено води до 3 вида проблеми с вашите реклами във Facebook:

 •       Не сте наясно с целевите си аудитории.
 •       Рекламните сетове в кампаниите все още са в learning фаза за вашите идеални клиенти.
 •       Рекламите Ви не са достатъчно интересни, за да се откроят

Когато рекламите Ви не се представят толкова добре, колкото искате, обикновено това се дължи на една от трите причини, изброени по-горе.

 1.     Инсталирайте Facebook Pixel на вашия сайт

Първо и най-важно, трябва да добавите проследяващ пиксел на Facebook във вашия уебсайт. Създаването е невероятно лесно и важно за ефективността на вашите реклами. Facebook пиксел е малък фрагмент от код, който добавяте към уебсайта си. Той проследява как хората взаимодействат с вашия сайт и дава ценни данни, за да информира Facebook коя всъщност е вашата целева аудитория.

За повече информация разгледайте тази полезна публикация как да създадете и инсталирате пиксел: https://www.facebook.com/business/help/952192354843755?id=1205376682832142

 1.     Дефинирайте вашия conversion event

Преди да започнете да събирате конверии, трябва да имате яснота какво действие искате да предприемат вашите клиенти, след като видят рекламата ви. Както и че това действие ще донесе най-голяма полза за бизнеса ви.

Основните видове реализации, поддържани от Facebook, включват:

 • Purchase;
 • View content;
 • Add to cart;
 • Initiate checkout

Не очаквайте една реклама да обслужва всичките ви цели за реализация. Създайте отделни реклами за всяка цел, помислете къде тези цели се вписват в пътеката на потребителя до вашия продукт и насочете по съответния начин.

 1.     Изключете от аудиторията си хората, които вече са направили покупка

Добра практика при оптимизирането на Facebook кампании за продажби е също да изключите от аудиторията си хората, от които вече е дошла конверсия през последните дни, например 7 дни или друг период в зависимост от особеностите на вашия бизнес. За тази цел можете да използвате натрупаните данни от вашия пиксел. Така ще оптимизирате кампанията и ще спестите от бюджета.

 1.     Имайте ясни цели за кампанията си

Друг често срещан проблем е по-малко технически от съветите, които разгледахме по-горе. Това включва първо да се уверите, че целите на кампанията ви са правилни. Едно от първите неща, които трябва да направите, когато създавате реклама във Facebook, е да определите каква цел искате за кампанията.

Вашият избор зависи от вашия бизнес. Ето кои са най-често използваните цели:

 • Conversions;
 • Catalogue Sales;
 • Traffic;
 • Engagement;
 • Video Views;
 • Reach;
 • Lead Generation

Има много търговци, които не обмислят достатъчно тази стъпка. Те избират цел, която или не съответства на рекламата им, или ако крайната цел не е продажба, те не са сигурни какви стъпки искат първо да предприеме потребителят. За целта трябва да направите малко проучване каква ще е точно пътеката за привличане на илиентите ви и да изясните напълно целта на кампанията си.

 1.     Преобразувайте успешните публикации в реклами

Може би сте виждали реклами във Facebook с много харесвания и споделяния и вероятно си мислите: „Никога не бих могъл да го направя. Моята марка просто не е толкова известна като тези по-големи компании.“

Но може да се изненадате да научите, че много от тези реклами не са събрали тези харесвания и споделяния наведнъж. Такъв тип рекламно съдържание обикновено е в следствие на това, че бизнесът използва повторно популярна органична публикация под формата на реклама.

Можете да използвате такива публикации, като в настройките на ниво реклама изберете опцията: Boost existing content.

След това можете да изберете най-популярните си публикации и непрекъснато да разширявате техния обхват. С течение на времето, те ще събират все повече харесвания, коментари и споделяния, които ще служат като доказателство за вашата популярност за нови клиенти.

 1.     Таргетирайте потенциалните си клиенти спрямо местоположението им

Ако имате един магазин за тухли и хоросан например, рекламите във Facebook ще са много лесни за вас. Това е така, защото вашата целева аудитория има тясна и добре дефинирана обща характеристика: местоположение. Добре е да се насочвате към потребители, които се намират във вашия град или регион, за да имате повече клиенти на място към физическия ви магазин. А ако имате едновременно физически и онлайн магазин, можете да създадете отделни кампании или рекламни сетове, като таргеритате по-общо местоположение за онлайн покупки и по-тясно за клиенти към физическия обект. Много често се случва и просто да не е ефективно спрямо вашия продукт да таргетирате хора от цялата страна. В този случай можете да се насочите само към големите градове в страната или определени райони. Също така можете да използвате и функцията „Exclude“, за да таргетирате например цялата държава, но да изключите хора от определен регион, който не би ви донесъл резултати.

 1.     Оптимизирайте местата, където се показват вашите реклами

Когато рекламирате във Facebook, местата, където се показват вашите реклами (Ad placement), оказват огромно влияние върху рекламните разходи. Дотолкова, че според данните на adespresso.com, CPC може да варира над 550%, в зависимост от различните рекламни разположения. За да откриете най-ефективните си разположения на реклами, влезте във Facebook Ads Manager и използвайте менюто от дясно за статистика Breakdown -> By Delivery -> Placement, за да видите най-ефективните си разположения. След това можете да ги приложите във вашите рекламни сетове.

 1.     Винаги тествайте различни идеи

Един от ключовите начини да оптимизирате рекламите си във Facebook е да разберете какво работи за вас и какво не. И какъв по-добър начин да откриете кои са ефективните реклами или аудитории, ако не провеждане на бърз A / B тест на Facebook? Например често може да тестванте разблични рекламни дизайни и послания. Не трябва обаче да тествате A / B всичко. Когато търсите идеи за A / B тестване на реклами във Facebook, помислете кой рекламен елемент може да има най-голям ефект върху CTR и процента на реализации.

Препоръчваме ви да започнете с тестване на:

 • Рекламни дизайни;
 • Рекламни текстове (най-вече заглавията);
 • Call-to-action бутони;
 • Рекламни разположения;
 • Bidding методи;
 • Цели на кампанията
 1.     Оптимизирайте кога да се показват вашите реклами

Вашите реклами във Facebook се показват денонощно, достигайки целевата аудитория, независимо от часа и деня? Понякога това е добре, но може да бъде и оптимизирано. Важна част от подобряването на рекламите във Facebook е анализът на вашите рекламни акаунти във Facebook. Ще забележите, че има дни и часове, които превъзхождат останалите. За да видите кои дни и часове допринасят за най-много реализации при най-нисък CPA, отворете от дясно Breakdown -> By Time. Можете да използвате данните за ефективността от множество кампании във Facebook, за да откриете най-доброто време за реклама. След това можете да настроите кампаниите си по персонализиран график, така че да достигате до вашите аудитории само във времето с най-голям потенциал.

 1. Задайте правила за автоматична оптимизация

За тази цел можете да използвате функциите на Facebook Rules. Ще ги откриете в Ads Manager -> от горната лента Rules -> Manage Rules. С тях можете лесно да управлявате голям брой кампании и реклами. Те ви позволяват да:

 • Включите/изключите вашата кампания, рекламен сет или реклама в желано от вас време;
 • Изпратете известие до вас/рекламния мениджър при определено условие;
 • Коригирате бюджета (увеличите / намалите дневния / или целия бюджет с определена стойност);
 • Коригиране bid-a (увеличите / намалите с определена стойност).

С помощта на Facebook Rules не само можете да оптимизирате кампаниите си за по-добри резултати, но и да спестите време.

Оптимизацията на Facebook реклами е непрекъснат процес на проби и грешки. Въпреки че често пъти не е лесно, със сигурност си струва да инвестирате време и усилия, тъй като те са един от най-мощните начини за достигане до нови клиенти. Използването на методите за оптимизиране ще ви помогне да подобрите ефективността на рекламите си, без да увеличавате рекламните разходи. 

Ако имате нужда от съдействие при планиране на дигиталната си реклама, агенцията ни е специализирана в управление на резултатно ориентирани кампании. При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за разговор или онлайн среща.