The iOS14 changes_ Какъв процент от трафика ви идва от iOS14_

Промените, свързани с iOS 14: Какъв процент от трафика ви идва от iOS14?

Най-вероятно вече сте запознати с последните промени, свързани с операционната система iOS14. Ако все още не сте, в тази статия накратко ще обобщим и ще ви дадем насоки как да проследите какъв процент от трафика ви идва от iOS14.

Поверителността и използването на данни заемат централно място в последните актуализации на операционните системи на Apple (iOS 14, iPadOS 14 и tvOS 14). В рамките на продуктовата страница на всяко приложение потребителите ще могат да научат как приложението използва техните данни. На пръв поглед тези актуализации изглеждат безобидни, но те ще повлияят на рекламата във Facebook. Занапред приложенията ще трябва да получат разрешение от потребителите на iOS 14 да ги проследяват или да имат достъп до рекламния идентификатор на устройството им.

Ето къде става интересно. Получаването на разрешение не е толкова просто, колкото добавяне на невзрачен абзац в политиката за поверителност. Разработчиците не могат да сложат съобщение с голям бутон „OK“ и малка връзка за актуализиране на настройките ви. Потребителите ще трябва изрично да се включат (а не да се откажат), за да дадат разрешение за използване на данните си.

В публикация, наречена “Speaking Up for Small Business”, Дан Леви, вицепрезидент на рекламите и бизнес продуктите във Facebook, твърди, че новата политика на iOS 14 ще окаже вредно въздействие върху много малки предприятия, които се борят да останат на повърхността. Според Леви загубата на персонализация в рекламите може да доведе до 60% по-малко продажби на уебсайтовете от реклами и това ще засегне най-вече малкия бизнес. Във връзка с новите политики и актуализации на iOS 14, Facebook вече направи редица промени, свързани с показването, оптимизацията и измерването на резултатите от кампаниите. Ако използвате Facebook като рекламен канал, вероятно вече се питате как промените ще се отразят на вашия бизнес. За да си отговорите на този въпрос, първо трябва да сте запознати какъв трафик идва към сайта ви от iOS 14.

Как да видите какъв е размерът на аудиторията ви, използваща iOS 14?

Промените във Facebook ще повлияят на всички рекламодатели, но най-много ще засегнат тези, които имат трафик основно от потребители на iOS 14. Ето защо е важно да проверите какъв процент от аудиторията ви е такава. Има два основни начина, по които можете да го направите:

  •         Facebook Analytics

Влезте във Facebook Analytics и изберете акаунта, за който искате да видите статистиката. В горната лента изберете голям период от време, например поне 90 дни. Отново в същата лента създайте филтър, като изберете само хората, които използват операционна система iOS 14 на устройството си.

iOS14 changes - Facebook Analytics

В лилавото поле ще се появи процентът на хората от вашите потребители, които използват iOS 14.

  •         Google Analytics

Влезте в Google Analytics и изберете желания акаунт. Отидете от лявата лента в Audience > Technology > Browser & OS  и кликнете на Operating system. Изберете голям период от време. Ще ви излезе колко процента са потребителите използващи iOS, както и такива с други операционни системи. Когато кликнете на iOS, ще ви излязат и данни какъв процент от потребителите използват iOS 14.

iOS14 changes - Google Analytics

Статистиката от Facebook Analytics и от Google Analytics най-вероятно няма да съвпада напълно. Но процентите на потребителите би трябвало да са близки.

Отчитайки този вид статистика, вие можете да прецените какъв процент от потребителите ви използват iOS 14 и в какъв мащаб последните промени биха се отразили на вашите рекламни кампании и вашия бизнес. Очаквайте скоро в нашия блог нови, полезни и интересни статии за промените, свързани с iOS 14.