Google Ads премахват accelerated delivery за Search и Shopping

Google Ads официално обяви предстояща промяна в опциите за показване на реклами, която ще започне на 17 септември. Вариантът за accelerated delivery или ускорено показване на рекламите ще бъде премахнат и стандартното показване на рекламите ще бъде единствената опция за Search, Shopping кампании, както и за кампании със споделени бюджети. Като до 1. октомври, ако рекламодателя не е сменил начина на офериране, Google автоматично ще превключи към стандартен начин на показване на рекламите.

  • Важно е да се отбележи, че accelerated delivery ще е налична за Display и Video кампании.

1. Какво налага тази промяна в начина на офериране в кампаниите?

Изборът на accelerated delivery, позволява на рекламодателите да вложат зададения дневен бюджет с цел максимално показване на рекламите и постигане на възможно най-много реализации в рамките на целевата цена на реализация (Target CPA).

Тук фактор е и размерът на дневния бюджет за кампания. Ако е ограничен, а рекламите са на accelerated delivery, то този вид показване на рекламите би довелo до по-бързото му усвояване, което автоматично означава, че те ще спрат да се показват доста преди края на деня.

Но това са само част от доводите на Google за премахването на ускорено офериране. Google също така отбелязва, че „този метод може да увеличи CPC (средната цена на клик) поради засилената конкуренция в началото на деня или неволно да изразходва по-голямата част от бюджета в по-ранните часове.“

Google добавя, че standard delivery е подобрен в посока да бъде по-прогнозен: „Стандартното показване на рекламите отчита очакваната ефективност през целия ден и е по-добър за постигане на максимална ефективност в рамките на дневния бюджет.“ При стандартно офериране на реклами бюджетът се разпределя равномерно през целия ден или в часовете, в които е планирано показването им. От Google казват, че „оптимизира разхода на рекламодателя така, че да отразява по-добре търсенето на потребителя (напр. потребител търси вашия продукт / услуга)“, за разлика от ускореното показване на реклами, което според компанията е „по-малко оптимизирана“.

2. Какви са опциите за рекламодателите?

Google препоръчва да се избира между две от автоматичните системи за бидване – maximize conversions или maximize clicks, като по този начин се посочва на системата, кои са приоритетите за ефективност на кампаниите, които до този момент са били на accelerated. Разбира се, може да се възползвате и от графика на показване на рекламите и/или от bid adjustment с цел да вдигнете или намалите бида през определени часове от деня.
*съвет – ако се възползвате от графика за показване на реклами, прегледайте часовата зона, която сте задали при създаване на рекламния акаунт

Факт е, че с настъпването на тази промяна от 01. октомври рекламодателите ще изгубят още един лост за управление на кампаниите по възможно най-ефективния начин за тях, но пък и е индикация, че Google вярва в алгоритмите за машинно учене, които ще стават все по-добри в оптимизирането на акаунтите. Или иначе казано – един акаунт може да бъде оптимизиран на база ключови думи и таргитирани аудитории, а не въз основа на това колко често се показват рекламите.

Източник:
https://support.google.com/google-ads/answer/2404248?hl=en
https://searchengineland.com/google-ads-to-remove-accelerated-ad-delivery-option-next-month-320822