Добри практики за Facebook реклами

1. Facebook добри практики

 • Визия

Рекламите във Facebook трябва да са с визии грабващи окото на потребителя. Така освен че ще бъдат предпочитани от алгоритъма на Facebook, то също така ще бъдат споделени и запомнени от потребителя, отколкото текстовия тип на реклама.

 • Релевантност

Релевантността на рекламата е ключова за нейния успех във Facebook. Все пак бивате таксувани всеки път, когато някой кликне или види рекламата ви (в зависимост от настройките, които сте задали). Ако показвате реклами, които не са с релевантно съдържание за потребителите , то това означава, че харчите парите си в рекламиране на нещо, което няма да има възвращаемост за вас.

 • Примамливо предложение за потребителя

Когато решите да пуснете реклама, е важно да покажете на потребителя какви са предимствата на вашия продукт и защо трябва да кликнат, научат повече или поръчат.

Начин да привлечете вниманието на потребителя е, ако предложите отстъпка или безплатна доставка, нещо, което би било примамливо за потребителя.

 • Ясен CTA бутон

Колкото и важно е да имате релевантна реклама, толкова важно е да имате и ясен CTA бутон, защото е възможно човекът, който гледа рекламата ви да не знае какво да направи след това. Тук се включва CTA бутонът, който ще го насочи към следващата стъпка, която трябва да предприеме в “пътя” си към предлагания от вас продукт/услуга.

2. Място на реклама във Facebook

 • The Right Column Ad

Рекламата Ви се показва от дясната страна на потребителя във Facebook News Feed. Това е първият вид на рекламиране на социалната платформа и все още съществува.

Въпреки че с рекламите, които се появяват в News Feed, потребителите интеракват повече, не трябва да пренебрегваме рекламирането в дясната колона. Когато се използват, се забелязват по-евтини кликове и конверсии. Но за да може да имате успешна реклама в дясна колона, то тя трябва да бъде релевантна, да има хващаща окото визия и CTA.

 • Реклама в Desktop News Feed

Рекламите се показват в News Feed на потребителя, когато влязат във Facebook през настолен компютър. От този тип показване рекламите имат по-висок engagement rate за разлика от рекламите в дясна колона, но това означава, че могат да бъдат и по-скъпи.

 • The Mobile News Feed Ad

Подобно на desktop News Feed, рекламите се показват на потребителя в News Feed на мобилната версия на приложението.

3. Видове Реклами

 • Видео реклама

Видео рекламите са често срещани в New Feed и дори понякога са с по завладяващо съдържание от статичните реклами. И с приблизително 8 билиона видеа, които биват всекидневно гледани във Facebook, може да се каже, че могат да бъдат интересен, ако дори и не – печеливш тип рекламиране за маркетолозите.

За да създадете, обаче, такъв тип реклама е важно първо да прочетете условията на Facebook. Съветваме ви рекламите да бъдат възможно най-кратки, въпреки че Facebook позволява да се качват и по-дълги видеа. След като създадете видео рекламата, която най-добре репрезентира продукта или услугата, която предлагате, ще трябва да я качите директно на платформата.

 • Photo Ad

Друг тип на рекламиране във Facebook е чрез пост на снимка. Това е и един от най-популярните начини да се рекламира. Оптималната големина на изображението за такъв тип реклама е 1200х628, в противен случай ще трябва да отрежете изображението.

 • Multi-product Ad

Този тип реклами позволяват на рекламодателя да показва повече от един продукт в рамките на една реклама. Потребителите могат да скролират през визиите и да кликнат на тази, която им харесва. Всяко от изображенията в този вид реклами може да има самостоятелен линк, който да води към различна landing страница.

 • Reach Ad

Reach ads е реклама за awareness. Но този тип реклами са само за бизнеси, които имат и физическа локация, към която искате да вкарате трафик. Може така да направите рекламата, че тя да се появява само на хора, които са в близост до локацията на магазина.

 • Offer Ad

Този тип рекламиране е подходящо за бизнеси, които искат да промотират някакъв вид отстъпка на продукт или услуга. Предимството е, че по този начин се елиминира една стъпка от “пътешествието” на потребителя и се увеличава ръста в продажбите. Т.е. потребителят вижда рекламата, може да поръча директно чрез Facebook, без да се налага да посещава website ви.

В тези реклами може да се даде цялата информация, която би била нужна на потребителя, за да реши дали продуктът/услугата отговарят на нуждите му, дали да направи поръчката и т.н. По този начин може да се предотвратят излишни кликове, които биха били нерационален разход.

 • Event Ad

Event рекламите са за промотиране на определено събитие. Те се показват в News Feed на аудиторията, която е избрана. По този начин може да си гарантирате, че на събитиеро ще присъстват правилните хора. Важно е да се подчертае защо събитието трябва да се посети, какви са предимствата, цената на билети (ако има), датите.

 • Спонсорирани постове

Спонсорираните постове всъщност са органични постове от Facebook страницата на компанията ви, които впоследствие са били boosted.

Предимствата на този тип рекламиране? Ако се спрете на спонсориран пост ще срещнете ограничения във вида на таргетиране, бидване и цена. Също така не може да се направи A/B тестване, защото се промотира пост, който вече е създаден, т.е. не създавате реклама от самото й начало.

 • Retargeting Ad

Този тип реклама се показва на предварително подбрани по някакъв критерий хора. Рекламодателите могат да рекламират на потребители, чрез качване на лист от email, от които може да се създаде custom audience.

Източник:
https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/33319/10-examples-of-facebook-ads-that-actually-work-and-why.aspx