Домейн верификация във Facebook

Домейн верификация във Facebook – защо е необходима и как да я направите сами

След като разгледахме въпроса как да видите какъв трафик идва към сайта ви от потребители, използващи iOS 14, е ред да навлезем малко по-дълбоко в темата с промените във Facebook. Наскоро вероятно сте получили съобщение във вашия Business Manager, че рекламните ви сетове не са оптимизирани за нито един ивент (event). Една от реакциите на Facebook за проследяването на данни от iOS 14 е да наложи ограничение от осем ивента за оптимизация. Тази промяна е източникът на грешката и на съобщението, което сте получили.

Вероятно го виждате по една от следните две причини:

 • Опитвате се да оптимизирате за ивент, който попада извън основните ви осем;
 • Опитвате се да настроите кампания за конверсии, но все още не сте конфигурирали вашите осем ивента.

Но преди да стигнем до конфигурирането на самите ивенти, е много важно да минем през предхождащата го стъпка, а именно верификацията на домейни.

Домейн верификацията във Facebook e важна не само за безпроблемното функциониране на ивентите, но и за гарантиране, че само проверени собственици могат да редактират начина, по който съдържанието им се появява в социалната мрежа. Притежателите на верифицирани домейни вече ще имат възможността и да пренаписват link metadata при създаване на постове с линк.

Верификацията на домейна ви предоставя начин да заявите собственост върху вашия домейн в Business Manager. Тази собственост ви позволява да контролирате достъпите за редактиране и съдържанието, за да предотвратите злоупотреба с името на вашия сайт или разпространение на дезинформация от недоброжелателни участници.

 1. Верифициране на домейна трябва да бъде извършено от админ през вашия Business Manager. 

Няколко стъпки трябва да се изпълнят, като се започне от менюто Business Settings – Brand Safety – Domains и бутон Add. 

От тук нататък има 3 варианта за верификация на домейна:

 • DNS верификация:

За да верифицирате домейна по този начин, от “DNS Verification” на избрания от вас домейн ще получите TXT запис, който да добавите към раздела за DNS записи на хоста на вашия домейн.

 • HTML верификация:

Секцията “HTML File Upload” на избрания от вас домейн ще ви предостави HTML файл за верификация, който да качите в top-level директорията на вашия сайт.

 • Meta-tag верификация:

В “Meta Tag Verification” ще намерите meta tag маркер, който да поставите в <head> секцията в HTML кода на основната страница на вашия сайт.

Подробните инструкции ще откриете на: https://developers.facebook.com/docs/sharing/domain-verification/verifying-your-domain

Ако домейнът вече е добавен, до името му ще видите една от следните 3 възможности:

 • “Domain Verified” – домейнът вече е верифициран;
 • “Owned by another business” – домейнът принадлежи на друг бизнес;
 • “Verify Domain” – верифицирай домейна.

2. След като сте верифицирали домейна, идва ред на това да конфигурирате вашите ивенти.

Ето как да ги създадете:

В Events Manager ще видите раздел “Aggregated Event Measurement”, кликнете на него, след което кликнете на “Configure Web Events”.

 • Натиснете върху бутона “Manage events”.
 • Изберете вашия пиксел или персонализирани конверсии под Pixel/Custom conversion.
 • Изберете ивента, който искате да конфигурирате под “Event name”.
 • Ако изберете ивент за покупка (Purchase), имате възможност да включите или изключите опцията за оптимизация на стойността (Value Optimization). Включете тази функция във вашата конфигурация, ако искате да оптимизирате рекламите за iOS 14. За оптимални резултати, я използвайте при ивентите с най-висок приоритет.
 • Изберете броя на стойностите, които искате да настроите под “Assigned events”.

Подробните инструкции ще откриете на: https://www.facebook.com/business/help/422408905612648 

След като сте настроили първия, продължете с останалите ивенти.

При конфигурирането на вашите ивенти, класирането им има значение. Когато потребителят се откаже от проследяването на iOS 14, ще влезе в действие aggregated измерване на ивенти. При него Facebook ще отчете най-високо класираният ивент при даденото посещение на потребителя.

Можете да подредите вашите ивенти по какъвто начин искате, но със сигурност би имало смисъл вашият ивент за покупка (Purchase) да е с най-висок ранг. Би било безсмислено да искате Facebook да получи ивента преглед на съдържание (View Content) преди покупка, например.

Ето един пример как можете да подредите ивентите (като разбира се, имате предвид, че всеки бизнес гони различни цели):

 1.       Purchase
 2.       Add Payment Info
 3.       Initiate Checkout
 4.       Add to Cart
 5.       Lead
 6.       Complete Registration
 7.       Search
 8.       View Content

Важно е да отбележим, че ако искате да използвате функцията за оптимизиране на стойността “Value Optimization”, това ще отнеме четири от ивентите ви.  Вероятно е обаче дори да нямате възможност да оптимизирате по този начин, тъй като може да не се класирате.

Вие сте на ход! След като сте верифицирали вашия домейн и сте настроили ивентите си, вашият рекламен акаунт вече е много по-оптимизиран спрямо промените във Facebook. Готови сте за нови и интересни рекламни кампании!