Инструментът на Google – Ad suggestions

Писането на перфектната PPC реклама отнема време, креативност, няколко кафета и тестване във времето спрямо резултатите. Знаем, че писането на реклами е важно и предизвикателно. Ad suggestions е инструмент на Google за автоматизирано създаване и активиране на реклами с цел – част от работата на рекламодателите да бъде улеснена и оптимизирана. Но ефективен ли е всъщност инструментът?

Ad suggestions дава автоматично предложения за нови реклами за вашите кампании. Веднъж щом платформата генерира даден Ad suggestion, рекламодателите получават мейл с известие и с възможност за прилагане, редактиране или отхвърляне на предложението. Ако те не кликнат ‚‚dismiss‘‘ до 14 дена, промените, които системата предлага, ще бъдат приложени автоматично в акаунта.

От къде могат да се управляват Ad suggestions?

Ad suggestions могат да се управляват от страницата Recommendations.

 • Ако приложите предложенията за реклами, те ще се показват на страницата Реклами и разширения точно както обичайните реклами. Ако предложенията за реклами бъдат приложени автоматично 14 дни след създаването им, те ще се показват с лейбъл Автоматично приложено предложение за реклама.
 • Ако отхвърлите предложения за реклами, тези реклами няма да се показват, но може да продължите да получавате предложения в бъдеще.
Изключване на Ad suggestions

Изключването на Ad suggestions може да стане на две нива:

Изключване на ниво акаунт

За да се откажете от автоматичното прилагане на предложенията за реклами за стандартни профили в Google Ads:

 1. Влезте в профила си в Google Ads.
 2. В лявото странично меню кликнете върху Настройки.
 3. Кликнете върху Настройки на профила в горната част на страницата.
 4. Кликнете върху стрелката за падащо меню до Предложения за реклами.
 5. Изберете Предложенията за реклами да не се прилагат автоматично.
 6. Кликнете върху Запазване.
 7. Това се случва от настройките на акаунта на ниво Ad suggestions – трябва да изберете Не прилагай автоматично Ad suggestions и после запазете.

Изключване на ниво MCC профил

Това се случва по следния начин:

 1. Влезте в профила си в Google Ads.
 2. В страничното меню изберете Профили.
 3. Изберете Управление в горната част на страницата.
 4. Поставете отметка (или отметки) вляво от профилите, за които искате да спрете автоматичното прилагане на предложения за реклами.
 5. Кликнете върху стрелката за падащо меню Редактиране синята лента над таблицата, след което изберете Промяна на настройките за предложения за реклами.
 6. За да спрете автоматичното прилагане на предложенията за реклами след 14 дни, изберете Предложенията за реклами да не се прилагат автоматично.
 7. Кликнете върху Прилагане, за да запазите промените.

Отказът от предложения за реклами означава, че те вече няма да се прилагат автоматично 14 дни след създаването им. Може да продължите да получавате предложения за реклами в бъдеще на страницата Препоръки, но те няма да се прилагат автоматично – ще трябва ръчно да прилагате рекламите преди да започнат да се показват.

Автоматични предложения на Google Ads – Защо да ги изключите?

Освен промени в рекламите, такива могат да се наблюдават и във: вдигане на бидовете, промяна на стратегиите за офериране и вдигане на дневните бюджети.

Ето защо е добре да ги изключите, тъй като:

 • Могат да станат големи грешки, ако не проверявате често Google Ads акаунтите си
 • Ad suggestions не са хора, а автоматизирани решения на платформата, генерирани изцяло на база на алгоритъм
 • Не са приложими за всички езици

 • Неконтролиране на рекламния дневен бюджет. Има случаи, в които Google може да изразходва месечния бюджет на акаунт много по-бързо, от колкото трябва или да го надвиши с 200%

Изводът е, че Ad suggestions могат да създадат повече проблеми от колкото решения и подобрения. Също така трябва да се мисли преди да се прилага нещо автоматично. Прилагането на предложения, генерирани от платформа без умисъл, ясна стратегия и човешкия елемент на съобразителност не е добра практика, тъй като се разчита изцяло на случайността или на много ниска вероятност да сработи.

Tab Recommendations

Какво са Tab Recommendations?

За разлика от Ad suggestions, Tab Recommendations не могат да се изключат и излизат като нотификакции горе вдясно в таблото ви за управление в Google Ads.

Как функционират Tab Recommendations?

Страницата Препоръки генерира автоматично препоръки, които биха могли да повишат ефективността на кампаниите ви на база на: досегашната статистика и представяне на профила ви, настройките на кампаниите ви и тенденциите в Google.

Наличните препоръки могат да бъдат за: реклами и рекламни разширения, начини на офериране и бюджети, ключови думи и таргетиране.

Чудесно е, че Google създава нови инструменти в помощ на рекламодателите, но е добре да се замислим с каква насоченост са тези подобрения. Можем да кажем, че Tab Recommendations е по-скоро в посока на разширение на акаунта отколкото оптимизация на рекламния разход (напр. липсват предложения за негативни ключови думи, изключване на ключови думи с твърде висока цена на клик, както и намаляване на бюджета). Изводът е винаги да имате едно наум преди да прилагате автоматизирани предложения на платформата без ясна стратегия и причина. Ние препоръчваме да се взимат информирани и обосновани решения, взимайки предвид последствията и грешките, които могат да бъдат допуснати.