Рекламни кредити в Google Ads

Последните месеци силно коментирана тема е изявлението на Google в блога им, че ще отделят +800 милиона долара в помощ на малкия и средния бизнес предвид пораженията, които нанесе COVID-19. В съобщението се уточнява, че 340 милиона щ.д. ще бъдат разпределени между рекламодателите под формата на рекламни кредити в Google Ads. Google предоставя “рекламния кредит” на рекламодатели от малкия и средния бизнес с идеята да го използват за бъдещи разходи до края на 2020 г., във всички платформи на Google Ads. 

Какво е рекламен кредит?

Предоставена (еднократно) от Google сума, която се дава под формата на кредит (без задължения за връщане). Ако рекламния кредит не се усвои 31 декември 2020 г. Google запазва правото си да отмени неусвоената част от рекламния кредит.

За какъв период може да се използва “рекламния кредит”?
Важно е да се уточни, че рекламният кредит може да се използва само за бъдещи периоди до 31 декември 2020 г. Рекламодателите не могат да използват предоставената  сума за покриване на минали разходи – т.е рекламният кредит не важи както за минали, така и за настоящи разходи, които вече са таксувани. 

Каква е точната сума, която всеки рекламодател ще получи?
Рекламният кредит не представлява фиксирана сума. Той се изчислява на база на минали разходи в Google Ads, на държавата, както и валутата и адреса за фактуриране на профила в Google Ads. Единствената конкретика, която дава Google свързана със сумата е, че предоставеният кредит няма да представлява сума по-голяма от 1000 щ.д.

За кои типове кампании е приложим рекламния кредит?

Рекламният кредит ще бъде приложим в платформата Google Ads, включително в Google Search, Google Display & Youtube, както и за всички типове кампании.

Трябва ли да се кандидатства предварително и кой може да се възползва от рекламния кредит? 

Важно е да се отбележи, че рекламодателят получава автоматично рекламния кредит (еднократно) в рекламния си акаунт, без да е кандидатствал предварително за него. В момента, в който рекламният акаунт получи кредита, то собственикът на акаунта бива уведомен с имейл изпратен от екипа на Google. Кредитите ще се приложат автоматично, ако  рекламните акаунти в Google Ads отговарят на следните условия:

  • да отговаря на посочените правила* за рекламирне от Google (https://support.google.com/adspolicy/answer/6008942);
  • да е идентифициран като малък и среден бизнес;
  • да е бил активен (т.е да е изразходвал средства) в последните 10 от 12 месеца на 2019 г. ;
  • да е бил активен през месец януари и февруари 2020 г.;
  • държавата, за която е акаунта да е в предварително създадения от Google списък за даване на кредитни достъпи според държави.

Обърнете внимание

Възможно е и вие като нас да сте попаднали на спам реклами, които разпространяват Fake news за получаването на рекламния кредит. В случай че не сте, прилагаме снимка, за да не се подведете и да знаете как изглеждат те: 

Винаги бъдете внимателни къде и на какви линкове предоставяте вашите login данни за Google Ads. С обявяване на ваучерната система наблюдаваме ръст в подобни методи за измама.

Можете още днес да проверите вашия акаунт и дали той е получил ваучер като влезете в ads.google.com и достъпите основния интерфейс за кампании. Нотификацията е под формата на лента над заглавнота част, в която пише в какъв размер е отпусната сума за вас.

В случай, че все още нямате такъв, не означава, че не е приложим. В компанията ни всеки ден се увеличава броя на проекти, за които се добавят ваучери и процесът очакваме да продължи и в следващите седмици. Ако имате нужда от отговори на ваши въпроси и съдействие за правилно усвояване на рекламния кредит и вашия бюджет, екипът ни може да ви консултира. Свържете се с нас по телефон или изпратете запитване. 

Източници:
https://blog.google/inside-google/company-announcements/commitment-support-small-businesses-and-crisis-response-covid-19
https://support.google.com/google-ads/answer/9803410?hl=bg