11 промени във Facebook за 2019 г.

Едно със сигурност е константа в дигиталния маркетинг и тове е, че той непрекъсното се променя. Това важи с пълна сила за една от най-големите социални платформи – Facebook (и Instagram като част от нея).

През изминалите месеци на 2019, Facebook направиха промени в платформата, които ще споделим в следващите редове, за да може да планирате възможно най-оптимално бъдещите си рекламни кампании.

1. Shopping в Instagram Stories (все още не е достъпна за всички)

Определено форматът има значителен растеж – първоначално лансиран от Snapchat, опциите Stories на Facebook сега доминират на пазара, като Instagram Stories по-специално предлага значителен потенциал.

Като се има предвид това, добавянето на опции за директна търговия без съмнение ще се окаже победител. Инструментът ще даде възможност на марките да добавят тагове за пазаруване за няколко артикула в един кадър, които потребителите могат да използват за повече информация.

С един слайд върху сторито потребителят ще може да види повече информация за продукта/услугата, както и да навигира в сайта ви, за да завърши поръчка.
Ако решите да се възползвате от shopping в Instagram stories, то направете рекламите си възможно най-интерактивни. По този начин, грабвайки потребителите с визия, както и с послание, увеличавате шанса си да се отличите от останалите сторите, които потребителя преглежда на ежедневна база.

2. Facebook Stories реклами

Facebook Stories не е нов фютчър за платформата, но възможността да го използвате като placement за рекламата ви, е.

Може и да се на толкова популярни като формат, за разлика от Instagram Stories, но възможността да се възползвате от това рекламата ви да се покаже на цял екран е доста популярна.

Новите реклами на Facebook Stories ще поддържат всички цели, налични в момента за реклами в Instagram Stories, включително обхват, познаване на марката, прегледи на видео, инсталиране на приложения, преобразуване, трафик и генериране на потенциални клиенти. Пълният набор от възможности за насочване и измерване на Facebook ще бъде наличен и за реклами с истории в различни платформи.

3. Ъпдейт на метрики за видео реклама

Наскоро Facebook ъпдейтнаха метриките за видео реклами с цел да помогне на рекламодателите да разбират взаимодействието на потребителите с рекламата и да оптимизират в посока подобрение на тази метрика.

4. Brand Lift

Brand Lift е един вид тест за лифтинг, при който можете да използвате проучване на марката и измерване на осведомеността за марката, като това ще ви  помогне да разберете истинската стойност на вашата реклама във Facebook и колко добре се представя тя независимо от другите ви маркетингови усилия. Той работи, като разделя хората на произволни тестови и контролни групи в методология за намерение и сравнява ефективността на тези групи във времето.

Brand Lift е мощен начин да разберете влиянието на вашата Facebook реклама върху информираността на марката. Хората знаят ли за вашата марка? Помнят ли я? Искат ли да купят от вас? Можете да използвате резултатите от теста, за да оптимизирате бъдещите си решения за кампании.

Accella Digital реализира първи успешен бранд лифт експеримент заедно с партньорите ни от Httpool за клиента ни Speedy през 2019 година. Повече за стратегията ни може да прочетете тук.

5. Създаването на видео от Single Image

Нямате видео? Това вече не е проблем, тъй като наскоро Facebook пуснаха в употреба приложение за създаване на видео от вече съществуващите в акаунта ви изображения.

Първо, вече ще можете да използвате новия текст и изображение на Facebook за видео инструменти чрез това, което наричат „Video Creation Kit“, който е наличен както в Ads Manager, така и в инструментите ви за публикуване на страница. От тук ще можете да изберете видео шаблон от списъка. Имайте предвид също, че има и „вертикални шаблони“ за Stories в Instagram.

6. Value-Based Lookalike аудитория

Facebook автоматично анализира поведението на потъребителите, които са направили покупка, информация, която събира Facebook Pixel, споделено от вашия уебсайт, приложение, каталог или офлайн събития.

Накрая, Facebook създава нова аудитория, въз основа на стойността на Lookalike аудитория от тези данни, като дава възможност да показвате реклами на нови хора, които имат характеристики сходни с най-ценните ви клиенти.

7. Facebook ще лимитира броя на рекламите през 2020

Наскоро Facebook обяви, че планират да лимитират броят на рекламите, които една страница може да рънва за определен период от време. Засега това е единствената информация, която платформата споделя.

Друго, което споделиха във връзка с предстоящата промяна е, че ще засегне „малък процент от рекламодателите“. От това може само да предположим, че ще засегне глонгомерати, които имат стотици реклами активни в един и същи момент.

8. Опция за повече от едно описание на рекламата

Facebook пуснаха своя версия на responsive рекламите в Google.

Все още тази промяна не е активна за всички акаунти, но в скоро време би трябвало да е достъпна за всички рекламодатели.

Този нов фютчър позволява да се прави A/B тестинг, като по този начин рекламодателите ще могат да създават, тестват и оптимизират с помоща на различни рекламни текстове и описание на продукта. По този начин може да оптимизирате в посока на работещата за вас комбинация за увеличване успеха ви на платформата.

9. Facebook отваря търсачката си като плейсмънт за реклама

Facebook официално отвори търсачката на платформата за реклами.

Тези реклами за търсене се показват в резултатите при термини, които предполагат всякакви търговски намерения, като в момента се показват само на мобилни устройства.

Рекламодателите, които имат кампании с гол реализация (conversion), би трябвало да тестват тази нова възможност. Рекламите в мрежата за търсене на Facebook предоставят на рекламодателите директен достъп до активно търсещите техния тип продукт.

  • За момента този тип реклами се предлагат само на английски и испански.

Ако рекламодателите искат рекламите им да се показват в резултатите от търсенето във Facebook, ще могат да изберат Automatic placement за реклами в News Feed или „Резултати от търсенето във Facebook“ в Ads Manager.

Рекламното насочване се основава на ключови думи използвани от рекламодателя. Трябва да се отбележи, че рекламодателите не определят сами ключовите думи. Платформата го прави. Facebook определя релевантността на ключовите думи въз основа на напр. рекламен текст, продукт, категория, заглавие, описание и т.н. Това означава, че рекламата трябва да бъде максимално релевантна към рекламирания продукт.

Още подробности за тази актуализация тепърва ще бъдат пуснати.

10. Рекламодателите във Facebook могат да използват реклами Stories, за да започнат разговори в Messenger

Сега рекламодателите могат да взаимодействат с потребителите, като използват реклами Stories, които да прехвърлят в Messenger.
С един суайп на рекламата, потребителят може да започне разговор с рекламодателя във Facebook или Instagram.

11. Facebook тества реклами в раздела Групи

Facebook тества рекламни разположения в раздела Групи, за да види дали тези реклами ще имат някаква релевантна стойност за рекламодателите и потребителите. Въз основа на данните от тестовете, Facebook ще реши дали да разширява рекламите в Групи или не, като ги предоставя на повече рекламодатели.

Рекламодателите, които имат достъп до тази функция, трябва да изберат опции за разположение „Facebook Feed“ и „Group Feed“, ако искат рекламите им да се показват там.

Изтичник:
https://revealbot.com/blog/facebook-changes-updates/
https://www.socialmediatoday.com/news/11-facebook-updates-you-need-to-know-for-2019/539031/
https://adespresso.com/blog/top-updates-facebook-monthly-need-know-now/