Най-големите грешки в оптимизацията за търсачки

Най-големите грешки в оптимизацията за търсачки, които бизнесът ви прави

Независимо от размера на бизнеса, който управлявате, несъмнено сте разбрали, че в днешната динамична среда няма как да успеете без адекватно дигитално присъствие. Все пак просто създавайки сайт или страница онлайн, няма да бъде достатъчно, и за да постигнете видими резултати трябва да инвестирате времето и усилията си в правилна насока. Междувременно, докато работите за изграждането на ефективна маркетингова стратегия, най-добре се запознайте с основите на оптимизацията за търсачки и избегнете най-големите SEO грешки.

Най-големите технически грешки в оптимизацията за търсачки

В началото, оптимизацията за търсачки беше пряко и тясно свързана с техническото състояние на сайтовете. С времето Гугъл и останалите търсачки подобриха алгоритмите си и ги направиха по-малко разчитащи на добрия код и техническите специфики, ами на качеството на съдържанието. Все пак, някои неща все още имат голямо значение и за щастие, могат да бъдат приложени и поправени лесно.

Лоша уебсайт архитектура и вътрешна линк структура

Архитектурата на вашия сайт е основата, върху която е структуриран и функционира целият ви сайт. Тъй като основните страници обикновено получават най-много линкове, какво съдържание ще поставите на тях и как ще ги форматирате и свържете с останалите части на сайта е изключително важно. В допълнение, когато търсачките започнат да индексират вашия сайт, те преминават от страница на страница благодарение на вътрешните линкове. Именно те правят дори по-дълбоките страници авторитетни и водят до повече продажби. Затова трябва да сте много внимателни, когато създавате вътрешната линк структура и редиректите, тъй като няколко 404 грешки или едно и също съдържание на няколко места в сайта могат да имат неприятен ефект на вашия ранкинг. Целта ви трябва да е изграждането на такава линк структура, че всяка страница е на най-много два клика от началната. И ако сега сте осъзнали, че линк структурата ви е неефективна и смятате да я промените, качете XML документ, с който да кажете на търсачките за направените промени и да ги окуражите да индексират вашия сайт отново.

Прекалено ниска скорост или липса на уеб отзивчивост

Простата истина е, че ако вашият сайт не работи добре, шансът да има добър ранкинг е минимален. Тъй като скоростта на зареждане на вашия сайт е основен фактор за “изоставянето” му от потребителите, особено тези на мобилни устройства, търсачките държат всички сайтове да са бързи и за предпочитане да зареждат за по-малко от 3 секунди. И тъй като по-бавните сайтове водят не само до по-лош ранкинг, но и до незадоволяващо преживяване за потребителите, вие имате много стимули за подобряването му. В допълнение, хората търсят все по-често директно от техните мобилни устройства и отзивчивостта на сайта е задължителна. Ако искате да получите повече полезна информация разчитайте на PageSpeed инструмента на Google, който ще подпомогне вашата оптимизация. Ако искате да решите проблема из основи, то несъмнено най-добрата опция е да изберете хостинг близо до вашия таргет пазар.

Най-големите стратегически SEO грешки

Докато техническата оптимизация е необходимо условие за добре ранкващи сайтове, както вече споменахме, тя е напълно недостатъчна днес и вашата стратегия за оптимизация за търсачки може да ви отличи от всички останали. Затова избягвайте тези основни грешки също.

Избор на грешни ключови думи

Ако следвате всички правила, докато оптимизирате сайта си и създавате линкове и кампании, но все още не виждате резултати, то най-вероятно сте избрали грешните ключови думи. А този проблем е често многопластов. Вероятно се опитвате да оптимизирате сайта си за прекалено общи или прекалено популярни ключови думи, които при малкия и средния бизнес рядко водят до видими резултати. Най-лесното решение на този проблем е доброто проучване на ключовите думи с някой от добрите инструменти като този на Google Analytics и ahrefs. Друг проблем би могъл да е вашият избор на прекалено нишови ключови думи и не намясто вмъкването им в съдържанието на всяка цена. А най-големият проблем несъмнено може да е липсата на ясна представа какво търсят вашите клиенти и какво може да ги доведе като потребители на вашия сайт.

Създаване на нискокачествено съдържание

След като сте открили правилните ключови думи, най-голямата грешка, която можете да направите е да създадете съдържание просто с идеята да запълните сайта си. Гугъл подобрява алгоритмите си всеки ден и вече търси уеб сайтове, които доставят стойност на крайния потребител. Така, качеството на съдържанието има много по-голямо значение от наличието на определени ключови думи. Създавайте съдържание, което е подробно и информативно. Добавяйте детайлите, които не бихте намерили на друго място. Тъй като страници с по-малко от 200 думи уникално съдържание изобщо не биват индексирани, се стремете към по-голямо количество без да правите компромис с качеството на материалите. Стремете се съдържанието, което създавате, да е винаги валидно, а не съобразено с мимолетен тренд, за да може усилията ви да имат смисъл в дългосрочен план и да привличате както линкове, така и потребители години наред.

Таргетиране на грешната публика

Намирането на правилния таргет е точно толкова важно, колкото и намирането на правилните ключови думи. Тук най-честият проблем е таргетирането на прекалено широка публика. Няма начин да доставите стойност на всеки човек онлайн и ако се опитате да дадете всичко на всеки, рискувате да не доставите нищо на никого. Затова или изберете конвенционалния маркетинг подход и създайте своята персона или просто не спирайте да си задавате въпроса как изглежда вашият идеален клиент и какво той би искал да види на сайта ви.

Основната SEO грешка: липса на одит и оптимизация

Оптимизацията за търсачки определено не е еднократно действие. Следвайки я седмица или две е точно толкова неефективно, колкото и избягването на само една от споменатите грешки. Затова започнете с поставянето на ясни цели. Тъй като оптимизацията за търсачки е сложна и изисква добро разбиране и експертен опит за да превърне вашите желания в стратегия и да я имплементира за да подобри дигиталното ви присъствие, не се колебайте да потърсите професионалистите.

Sources:
https://www.searchenginejournal.com/worst-seo-mistakes/245363/
https://www.bluecorona.com/blog/common-seo-mistakes-to-avoid
https://www.thedrum.com/opinion/2017/10/25/5-the-worst-seo-mistakes-clients-make
https://www.lyfemarketing.com/blog/seo-mistakes/
https://www.greengeeks.com/blog/2016/12/20/13-worst-seo-mistakes-to-avoid-at-all-costs/
https://smartblogger.com/seo-mistakes/
https://www.mentionlytics.com/blog/20-worst-seo-mistakes/