Facebook Business Manager – трябва ли ви и как да работите с него

Има много информация по темата, но в ежедневната ни работа с клиенти изникват въпроси във връзка с Facebook Business Manager.

Най-напред е редно да се изясни каква е идеята на Business Manager, за да прецените дали ви трябва. Това е достъп от едно място до всички страници, рекламни акаунти, приложения и др. Facebook активи, с които компанията разполага и/или администрира, като в същото време лесно се разпределят ролите между служителите, според това от какъв достъп имат нужда. Най-общо това е начин да отделите работните задължения от личното си присъствие в социалната мрежа. Всички нотификации за страниците и рекламни акаунти, които управлявате, ще се появяват в business.facebook.com.

Кога ви трябва Facebook Business Manager? Когато имате няколко Facebook страници, повече от един рекламен акаунт, използвате различни карти за плащане, имате нужда от достъп до страници и акаунти на други компании.

За агенции, предлагащи управление на Facebook страници и рекламни акаунти, Facebook Business Manager е задължителен. За компании, притежаващи няколко страници и рекламни акаунти, обслужвани вътрешно от различни отдели или пък външно от различни агенции, Facebook Business Manager значително улеснява достъпа до всички акаунти.

Как да настроите Facebook Business Manager за вашата организация?
1. Създайте Facebook Business Manager
Най-напред е важно да се избере човекът, който ще създаде бизнес мениджър за организацията – това трябва да е собственикът или най-общо човек, който е най-малко вероятно да напусне компанията. Той добавя активи (страници и рекламни акаунти), служители и партньори и определя нивото им на достъп Business Manager, както и до отделните активи.

FBM-step1

2. Добавете активи под своя бизнес мениджър
Тук има значение дали добавяте вече съществуващи страници/рекламни акаунти или създавате нови такива. Ако създавате нови, трябва да имате предвид, че те няма да могат да бъдат придобити от друг бизнес мениджър – остават собственост на създалия ги бизнес мениджър. Също така трябва да се прави разлика между Claim Asset и Request Access – в първия случай даден акаунт се припознава като собственост на бизнес мениджъра безвъзвратно, а във втория – просто се изпраща заявка за достъп до даден актив без присвояване.

FBM-step2

3. Добавете служители или партньори
Благодарение на Facebook Business Manager, ролите на различните служители вътре в акаунта могат много лесно да бъдат разпределяни и контролирани. Ако сте част от голяма компания, включително агенция, при раздяла с някой служител лесно можете да прекратите достъпа му да вашите активи.
Същото се отнася и за агенциите, на които предоставяте достъп до вашите страници и рекламни акаунти – можете да ги добавите като партньор в бизнес мениджъра на вашата компания. Вие избирате до кои активи да дадете достъп и с какво ниво да бъде той.

FBM-step3

За да дадете достъп на агенция до ваш актив, трябва агенцията да ви предостави нейния бизнес мениджър номер. Следваща стъпка е да изберете конкретната страница, рекламен акаунт, или продуктов каталог, след което да изберете Assign Partner и да добавите уникалния номер на агенцията.

Със сигурност адаптирането от стандартна администрация на Facebook активите ви към управление през бизнес мениджър не е лесно, поради редица различия в интерфейса, но пък се свиква бързо и в последстие ще се убедите, че логически е по-добре организирано.

Подбранa информация по темата:
https://www.facebook.com/business/learn/how-business-manager-works
https://www.facebook.com/business/learn/how-to-setup-business-manager
http://www.socialmediaexaminer.com/how-to-use-facebook-business-manager-a-complete-guide/
http://www.jonloomer.com/2015/08/27/facebook-business-manager/

4 replies
  • Десислава Кънчева
   Десислава Кънчева says:

   Здравейте, Лилия,

   Опитайте да премахнете достъпа през Business Manager до Вашите Facebook активи, например страници, стига да не сте ги claim-нали вече. Не трябва Facebook страницата да остане без администратор, за да може после той да ви добави с личния Ви профил.
   В случай че желаете да го изтриете напълно, можете да погледнете дали това е приложимо тук: https://www.facebook.com/business/help/1592865014304024
   Моят съвет е да се запознаете добре с възможностите на Business Manager, преди да вземете такова крайно решение. Това е много добър вариант, при наличие на няколко страници, рекламни акаунти, администратори.

   Поздрави,
   Десислава

 1. Марина
  Марина says:

  Здравейте,
  Първо благодаря за полезната статия. Имам и един въпрос, може ли да ми кажете каква е разликата, когато правя избор в настройките на рекламния си акаунт, относно това дали съм Ad Agency:
  Yes, I am an agency buying ads on behalf of an advertiser
  No, I am not an agency buying ads on behalf of an advertiser
  Каква е разликата и кога да ползвам „Yes, I am an agency buying ads on behalf of an advertiser“?

  Благодаря Ви!

  • Десислава Кънчева
   Десислава Кънчева says:

   Здравейте, Марина,

   Радвам се, че сте намерили нещо полезно за себе си от статията.
   Въпросът е дали управлявате реклама от свое име (от името на ваш собствен бизнес или на компания, в която работите) или пък сте агенция, т.е. управлявате реклами за различни ваши клиенти. В зависимост от това избирате съответната настройка.

   Поздрави,
   Десислава Кънчева

Comments are closed.