Как да разберем дали маркетинговата ни стратегията е успешна?

‚‚Дали присъствието ми в интернет е достатъчно добро?‘‘, ‚‚Къде се позиционирам спрямо конкурентите ми?‘‘, „Дали инвестирам умно?“ – тези и други въпроси са сред най-често задаваните, ако имате собствен бизнес или управлявате такъв.

Благодарение на няколко метрики в Google Ads за онлайн рекламата ви, вие можете да следите както тенденции в рекламните кампании, така и цялостната картинка т.е. бизнес резултатите си. В тази статия ще обърнем внимание на някои интересни метрики, които могат да ви издадат в каква посока се движи бизнесът ви, и могат да ви ориентират какви действия да предприемете в един по-всеобхватен аспект.

Когато работим с онлайн магазини най-често следим ROAS (return on ad spend), докато за lead generation кампании – conversion rate и брой регистрации. Само че има много повече показатели, освен главните действия. Можем да ги определим като качествени сигнали, които използваме в хода на оптимизацията на кампаниите, с което управление повишаваме шанса за успех.

Ето кои са те:

1. Auction insights

Метриките в Auction insights ви позволяват да проследявате конкурентите си във времето, както и къде се позиционирате спрямо тях.

В бизнес контекст осъзнатостта за конкуренцията и информацията за конкурентната среда е ключов фактор за успех. Тези данни ви дават възможност да осъзнаете конкурентните си предимства спрямо тях и как да ги използвате в бизнес и маркетинг стратегията си.

Още в първите дни от кампанията ви е обезателно да разгледате къде се позиционирате вие спрямо тях.

2. Overlap rate – метрика, показваща колко често се показвате спрямо конкурентите си.

Когато сте сигурни в правилната структура на акаунта, рекламите ви са представящи продуктите ви по най-добрия начин и сайта ви работи оптимално добре (и на мобилни устройства), следващата стъпка е да поставите вашата реклама в контекста на конкуренцията и да анализирате как се представя спрямо нея.

3. Ad preview and diagnosis tool е страхотен инструмент на Google, който ви помага да разберете защо рекламата или разширението на рекламата ви не се показват. Освен това той предлага визуализация на страница с резултати от търсенето в Google за конкретен search term. Щом въведете search term и други критерии като език и местоположение, инструментът индикира дали рекламата ви отговаря на условията за показване.

Ако искате да видите при какви търсения рекламата ви се показва, по-добре е да използвате този инструмент, вместо да търсите директно в Google търсачката. По този начин ще видите същите резултати като при търсене в Google, но това няма да окаже влияние върху ефективността на рекламите ви, генерирайки импресии всеки път, когато търсите рекламата си.

4. Search Impression share (IS) – показва какъв процент импресии от общия обем покривате.

Например, ако Search Impression share (IS) ви е под 10%, означава, че много малко потребители виждат рекламите ви.

В бизнес вертикали като бързи кредити или онлайн магазини за дрехи/обувки, тази метрика може да ви покаже каква видимост получавате спрямо общия обем на търсене. Колкото по-малък е този процент, толкова по-голяма е нуждата да препланирате кампанията си и да актуализирате рекламния си бюджет.

5. Display Impression Share (IS) – ключов показател за ремаркетинг кампаниите ви.

Аналогично на Search Impression share, тази метрика ви носи информация какъв процент видимост покривате от възможната в таргет аудиторията ви.

6. Click share – аналогична на горните две метрики, този показател е сравнително нов и не е наличен за всички акаунти.
Ако първите два показателя бяха за видимост, то този ви дава конкретно процент от обема на кликове.

7. Search Lost IS by budget – метрика, която сигнализира, че сърч кампаниите ви имат по-голям потенциал при увеличение на бюджета.

8. Display lost by budget – аналогична метрика на Search Lost IS by budget само че за дисплейна мрежа. Тук ниските показатели издават, че кампаниите ви не разгръщат потенциала си поради нисък бюджет.

9. Quality Score – landing page experience е необходимо условие както за ефективността на онлайн рекламата, така и за успеха на бизнеса ви. Този показател зависи от релевантността на сайта ви към рекламите и ключовите думи. Сайтът е ключов елемент за постигане на добри резултати и генериране на онлайн продажби. Неговата функция е да затвори процеса по онлайн продажба, докато тази на рекламата е да вкарва трафик към сайта. Ако сайтът ви не е високо конвертируем , то няма как да очаквате добри резултати и при перфектни рекламна комуникация и показатели.

Хубавото е, че в дигиталния маркетинг всичко е високо измеримо. Лошото е, че не винаги се взимат информирани решения или се използват правилните метрики за оптимизация на резултатите. Най-лесното е да активирате кампании, сложното е как да четете данните. Надяваме се споделените метрики в тази статия да ви помогнат с анализа.